Yunanistan Yargıtay’ı (Arios Pagos), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) lehte kararı bulunmasına rağmen Batı Trakya’da adında 'Türk' yazıyor diye kapatılan derneklerin tekrar açılmasına izin vermedi. Yunan Yargıtay’ı, geçtiğimiz günlerde 'İskeçe Türk Birliği'nin başvurusunu inceledi. Ancak, AİHM’nin 27 Mart 2008 tarihinde Batı Trakya’da kapatılan Türk derneklerinin yeniden açılabilmesi yolunu açan kararı bulunmasına rağmen başvuruyu reddetti.

CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, konuyu Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi ile TBMM’ye taşıdı. Tayan verdiği soru önergesinde, Gümülcine Türk Gençler Birliği ve Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliğini de Yunanistan yönetiminin aynı gerekçe ile isminde 'Türk' kelimesi bulunması nedeniyle kapattığı bildirdi. Tayan şöyle devam etti:

“Oysa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin açık kararı vardır. AİHM’in kuruluş beyannamesinin 46'ncı maddesine göre bu mahkemeyi tanıyan ülkeler AİHM kararlarına uymak zorundadırlar. Bu çerçevede; AB ülkesi Yunanistan’ın AİHM kararlarını tanımayan bu tutumuna karşı ne yapılmıştır, AB komisyonu bu hukuk dışı tavrı nasıl karşılamaktadır, Türkiye olarak Yunanistan’a mukabil tavrımız olacak mıdır, Türkiye olarak azınlık hakları konusundaki açılımlarımıza karşılık Yunanistan’ın bu tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz?”



NG(FK/AAA)