Tayan TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, İstanbul Deniz Otobüsleri’nin (İDO) özelleştirilmesinin ardından 'esnek fiyat politikası' adı altında mevzuata aykırı işlemler yapıldığına dair vatandaşların şikâyetlerinin günden güne arttığını savundu.

31 Mayıs 2012 tarihinden itibaren İDO feribot seferleri için telefon veya kötü bir sisteme sahip olan internet sitesi yoluyla bilet rezervasyonu yaptırmak isteyenlerden kimlik ve ikametgah bilgilerinin tamamının istendiğini kaydeden Tayan, aynı zamanda araç şoförü için de bilet alınması mecburiyetinin yanı sıra yolcuların 4 TL de 'hizmet bedeli' ödemek zorunda bırakıldığını belirtti.

'CAM KENARINA 5 TL FARK'

Bu işlemleri yapmak istemeyenlerin sadece tek bir gişenin çalıştığı iskeleye yığılmak zorunda kaldıklarını ifade eden Tayan şöyle devam etti:

”Bilet kalmama ve uzun bekleme riskine karşılık insanlar adeta yüzde 40 fark vererek ekspres biniş bileti almaya zorlanıyor. Cam kenarındaki koltuklar için de 5 TL fark alınmakta ve bu durumlar vatandaş tarafından adeta soygun olarak görülmektedir."

Özelleştirmenin ardından İDO’nun kamusal niteliğini kaybederek, tekelci bir niteliğe büründüğünü öne süren Tayan, "İDO tam bir keyfilik içinde isteği gibi fiyat ve tarife belirlemekte ve akla hayale gelmeyen benzeri olmayan değişik isimler altında hizmet bedelleri uygulamaktadır" dedi.

'DEVLET DENETİM ALTINA ALMALI'

Devletin, bu keyfiliği ve hukuksuzluğu mutlaka denetim altına alması gerektiğini kalydeden Turan Tayan, Bakan Yıldırım’ın şu soruları yanıtlamasını istedi.

"İDO’nun tarife değişiklikleri ile ilgili yasal hak ve şartları nedir? Bakanlığınızca İDO denetlenmekte midir? İDO’nun rekabete kapalı bu uygulamalarına Bakanlık olarak herhangi bir yaptırımınız var mıdır? Her gün yeni yeni hiç beklenmeyen bir takım uygulamalara başvurulmasının bir müeyyidesi yok mudur? İDO yönetiminin keyfi kararlarına karşı vatandaşın başvuracağı kurum neresidir?"

NG(FK/COŞ)