Turhan Tayan, ders kitaplarının 'Atatürk ilke ve inkılaplarına, laik ve sosyal hukuk devletine uygun olma' kriterinin Talim Terbiye Kurulu yönetmeliğinden çıkarılmasına tepki gösterdi. Atatürk ilkelerinin çağdaşlık, çağdaş uygarlık seviyesini yakalamak ve onun üzerine çıkma hedefi olduğunu belirten Turhan Tayan şöyle konuştu:

"Ders kitapları Talim Terbiye Kurulu’nda incelenirken Atatürk ilkelerine uyum denetiminden niçin rahatsızlık duyarlar, kabul etmek mümkün değil. Atatürk’le hesaplaşma gayretleri artık açıktan yapılıyor. Bu hazin bir durumdur. Toplumdaki ve bir kısım medyadaki sessizlik ise daha da hazindir. Anayasamızda yer alan bu hükümlerin yönetmeliklerden çıkarılması tam bir aşındırma hareketidir. Yanlıştır, gereksizdir ve dayatmadır."

Milli eğitim yasa ve uygulamalarında, planlı ve programlı bir şekilde yapılan ideolojik değişiklerin cumhuriyetle hesaplaşmanın bir tablosu olduğunu öne süren Tayan, başında milli kelimesi olan bir bakanlığın bu tarz uygulamalarının hoş görülemeyeceğini söyledi. Her türlü olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin çağdaş geleceğini Türk milli eğitimi ile gerçekleştireceklerini belirten Tayan, "Bu mücadele Atatürk Türkiye’sinin kesin bir hedefidir. Öğretmenlerimize, öğrencilerimize güveniyoruz, inanıyor ve başarılı bir ders yılı diliyorum" diye konuştu.



NG(FK/COŞ)