5 Aralık’ın her yıl 'Türk Kadınlar Günü' olarak kutlanması, törenler için Başbakanlık bütçesinden gerekli ödeneğin ayrılması ve kutlamaların illerde ve ilçelerde kamu yöneticileri ile ilgili kadın kuruluşlarının katılımı ile yapılması yönündeki kanun teklifini Meclis’e sunan Turhan Tayan, "5 Aralık Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verildiği önemli bir tarihtir. Sayısız çağdaş ve gelişmiş ülkeden önce Türkiye kadınına saygınlık kazandırmıştır. Bu bağlamda '5 Aralık' gününün Türkiye’de 'Türk Kadınlar Günü' olarak her yıl anılıp kutlanması, öncelikle Kurtuluş Savaşı kadın kahramanlarına sonsuz teşekkürlerimizin de bir ifadesi olacaktır" dedi.

Atatürk’ün 1923’te İzmir’deki konuşmasında kadının zevkine, zekasına, yaratıcılığına ve cesaretine vurgu yaparak, "Şuna inanmak lazımdır ki, dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir" sözlerini hatırlatan Bursa Milletvekili Tayan şunları söyledi:

"1927 yılında İstanbul’da kadınlar birliği tüzüğüne 'kadına siyasi haklar sağlamak için çalışacağı' yolundaki madde eklenir. 23 Mart 1931 tarihinde çıkan Belediye Kanunu ile kadınların belediye seçimlerine katılmaları sağlanmış olur. Önce Teşkilatı Esasiye Kanunu (Anayasanın) 10 ve 11'inci maddeleri değiştirilir. 5 Aralık 1934’te çıkan kanunla kadınlarımıza milletvekili seçiminde 'oy verme ve seçme, seçilme hakkı' tanınır. Böylece Türk kadının Türk erkeği ile tam manası ile eşit düzeye gelmesi sağlanmış olur. Olay dünya çapında yankılar yaratır, birçok ulusun kadınına örnek olur. Türkiye Cumhuriyeti'nde kadınlara oy verme, seçme ve seçilme hakkı 5 Aralık 1934 yılında tanınmıştır. Bu hak Türk kadınının Kurtuluş Savaşı'nda her alandaki başarılı çalışmalarının sonunda elde edilmiş en önemli insan ve birey hakkıdır. 5 Aralık gününün Türkiye’de 'Türk Kadınlar Günü' olarak her yıl anılıp kutlanması, öncelikle Kurtuluş Savaşı kadın kahramanlarına sonsuz teşekkürlerimizin de bir ifadesi olacaktır."



NG(FK/SS)