Havutça, İDO Bandırma Terminali önünde basın toplantısı düzenledi. Namık Havutça, Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Mirza ve CHP İlçe Başkanı Metin Ok'un da katıldığı basın toplantısında İDO uygulamalarının Rekabet Kanunu'na aykırı olduğunu, ÖTV’siz mazot kullanan kurumun bu ayrıcalığını halka yansıtmadığını öne sürdü. Havutça, şöyle dedi:

"Rekabet Kanunu'na aykırı olan İDO’nun fiyat uygulamaları tekelleşme süreçlerinde görülür. ÖTV'siz akaryakıt kullanan İDO’nun maliyeti 1.80 TL iken şehirlerarası otobüs firmaları yaklaşık 4 TL maliyeti bulunmaktadır. İDO bu ayrıcalığını vatandaşa yansıtmıyor."

Havutça, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binail Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi ile konuyu TBMM gündemine taşıdığını da anımsattı. Özelleştirildikten sonra İDO’nun 'para tuzağı kuran' bir şirket görüntüsüne dönüştüğünü öne süren Havutça, şöyle devam etti:

"İDO daha önce bilet fiyatlarına dahil ettiği 'Hizmet bedeli’ni şimdi 'Şeffaflık prensibi’ gerekçesiyle ve 'Sistemin sürdürülebilirliği ve teknolojideki yeni gelişmelerle bağlantılı olarak güncellenebilmesi için, bilet satarken verilen hizmetlerin karşılığı' bahanesiyle hizmet bedellerini gişeler, internet sitesi, çağrı merkezi ve acentalarda sattığı biletlere ayrı ayrı ücretlendirerek eklemektedir. Koltuk başına alınan Hizmet Bedeli, satış kanallarının özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Koltuk başına alınan Hizmet Bedeli, satış kanallarının özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Örneğin gişelerde satılan biletten 1 TL, internetten 1 TL, çağrı merkezinden 2 TL acentalar aracılığıyla satılan biletten 2 TL hizmet bedeli almaktadır. İDO verdiği hizmetin maliyetini bile yolcunun üzerine yıkmaktadır. İnternet sitesinin parasını bile yolcuya ödeten İDO anlaşmalar yaptığı acenteların parasını da yolcuya ödetmektedir."

Eskiden araç fiyatına sürücü dahil iken yeni bir sistem getiren İDO’nun sürücü için de yolcu seçimi yapılması gerektiğini ifade eden Havutça, şöyle konuştu:

"Araç ve sürücüsü için ayrı ücret alıyor. Eski uygulamada, araç ücretleri şoför ücreti dahil olurken yeni satış sistemiyle şoför ücretleri araç ücretleri içerisinden çıkarılarak, araç ücretleri yeniden oluşturulmuştur. Bu saçma uygulamada ben aracımı İstanbul’a içinde ben olmadan gönderebileceğim demektir. Yolcudan daha çok para nasıl alırım düşüncesinin kılıfıdır bu. İDO ayrıca sadece Yenikapı-Bursa ve Yenikapı- Bandırma hatlarında hizmet veren Hızlı Feribotlarda, Pro ve Eco bilet sınıflarında, cam kenarı koltuklar için ilave ücret de almaktadır. Hatta iç hat deniz otobüsü ve hızlı feribot seferlerinde bisiklet kabul taşımayı kabul eden İDO iç hatlarda 3 TL, dış hatlarda 5 TL taşıma ücreti almaktadır."



EÖ,MT(FK/İD)