CHP İzmir İl Binası'nda basın toplantısı düzenleyen İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, 'Milli eğitimde çağ atlama, dijitalleşme projesi' olarak tanıtılan, Fırsatları Artırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi kapsamındaki akıllı tahtalardan tabletlere, içerik yazılımlarından internete kadar pek çok alanda Kamu İhale Kurumu’nun (KİK) devre dışı bırakıldığını, yaklaşık 100 milyar liralık rant sağlandığını iddia etti.

"TABLET YAZILIMINDA ANLAŞTILAR"

Uzun zamandır tartışılan '4+4+4' yıl süreli kesintili eğitim teklifiyle Kamu İhale Yasası dışında bırakılan Fatih Projesi’nin ayrıntılarının devlet sırrı gibi saklandığını anlatan Aksünger, Hükümetin tablet konusu açıklanmadan içerik yazılımları konusunda kendilerine çok yakın bir holdingle anlaşma yaptıklarını iddia etti. Tabletlerin yazılımının 12 yılda 5 kere değişeceğini ve ortaya 15-20 milyar dolarlık rant çıkacağını iddia eden Aksünger, "Ayrıca 12 milyon dolar olarak hesaplanan tablet dağıtımı ile birlikte tüm öğrencilere internet bağlantısı satılacaktır. Gelecek 15 yıl içinde aylık bağlantı en düşük 10 TL olarak hesaplandığında bile yandaşa 15 milyar dolarlık yeni bir rant kapısı daha açılacaktır" diye konuştu.

"BAKANIN YAKIN AKRABASIYLA İŞBİRLİĞİ YAPTILAR"

Akıllı tahtada da ciddi yolsuzluk olduğunu öne süren Aksünger, şunları söyledi:

"Projenin tasarım tarafındaki bir takım yolsuzlukları ve Bakanlık içindeki isimleri önümüzdeki süreçte açıklayacağız. Bir bakanımızın, başbakan yardımcımızın Ankara’da vergi rekortmeni çok yakın bir akrabasıyla işbirliği yaptılar. Deneme uygulaması olarak alma planı yaptılar. 86 bin tanesini alırken 800 milyon TL’lik muhammen bedel çıktı, 330 milyon TL rakamla verdiler. Bu kadar büyük bir ihaleyi de Kamu İhale Kanunu dışına çıkarttılar. Bu buz dağının sadece ucundaki en küçük tepecik. Akıllı tahta rantiyesinin tamamı da 15-20 milyar dolarları bulacak."

"HAMUDUYLA GÖTÜRME PROJESİ"

İçerik ve müfredat konusunda da konuşan Aksünger, "İddia ediyorum; projeden 3-5 ay önce başkalarıyla anlaştılar, dünyanın bir taraflarında kendi liderleri olarak kabul edilen burdaki holdingleşmiş temsilcileriyle içerik konusunda anlaştılar. Bazı içerikleri bedava verileceğini söylediler. 15 yıl boyunca çocuklarımızı bu gerici zihniyetin yazdığı müfredatla abone etmek istediler. Milli Eğitim projesi içinde esas önemli şeylerden biri bu. Burada esas rantiye çıkmaya başlıyor. Buradaki kişilere de 12 yıl içinde 15-20 milyar dolar civarında rantiye sağlayacaklar. En küçük değerlerini hesapladık 60-70 milyar dolar. Kimlerle, ne yapılacak kimse bilmiyor. Toplamda gerçekçi rakamlara göre 100 milyar doları bulacaktır. Fatih Projesi benim gözümde hamuduyla kaldırma projesidir."

AKSÜNGER’İN FATİH PROJESİ HESABI

Aksünger, yaptıkları hesaplamalarda rakamlara 15 yıl boyunca sınıflarda ve öğrencilerin kullanacağı elektronik donanım, destek hizmetleri ve değişen teknolojik bedelin dahil olmadığını söyledi. CHP'li Aksünger'e göre ödenecek bedeller şöyle:

Etkileşimli tahta; 670 bin tane (5 yılda bir yenileme)- 4 milyar 20 milyon dolar

Tablet: 12-17 milyon tane (3 yılda bir yenileme)- 16 milyar dolar

e-İçerik (Aylık 5 dolar) 670 bin sınıf (15 yıl boyunca)- Bedelsiz (Hibe)

e-İçerik (Aylık 5 dolar) 16 milyon öğrenci (15 yıl)- 15 milyar dolar

İnternet erişim (Aylık 10 dolar) 16 milyon öğrenci (15 yıl)- 28 milyar dolar

İnternet Erişim (Aylık 10 dolar) 670 bin sınıf- (15 yıl)- 1 milyar 200 milyon dolar

Projenin toplam bedeli: 64 milyar 220 milyon dolar

Yaklaşık 100 milyar dolar.



BT(TT/İD)