BAŞBAKAN ERDOĞAN’A YÖNELTİLEN SORU ÖNERGESİ:



Oran Başbakan Erdoğan'a Göktürk 2 uydusu hakkında yönelttiği sor önergesinde şunlara yer verdi:



1- Göktürk 2 uydusunun uzaya fırlatma törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül niçin çağrılmadı?



2- İlk milli uydu olduğu söylenilen Göktürk 2 için düzenlenen törene, protokolde 1 numara olan Cumhurbaşkanı’nın katılımını uygun bulmadınız mı?



3- Törenin protokol düzenini kim ayarladı?



4- Diğer tüm etkinliklerinizde olduğu gibi günler öncesinde düzenlemeyi yaparak tören protokolünün bu şekilde işlemesi talimatını siz mi verdiniz?


BAKAN ERGÜN’E YÖNELTİLEN SORU ÖNERGESİ:



Oran'ın Bakan Ergün'e Göktürk 2 uydusu hakkında yönelttiği soru önergesinde ise şunlara yer verildi:



"Göktürk 2 isimli "ilk milli" uydu, 19 Aralık 2012 tarihinde ODTÜ’de düzenlenen törenle yörüngesine yerleştirildi. Bu kapsamda;



1- 2011’de uzaya gönderileceği belirtilen Göktürk 1 isimli uydu nerede? Bu uyduyu İtalyan-Fransız ortaklığı bir şirket mi üretecekti, şirketin ismi nedir? Şirkete kaç TL ödendi?



2- Göktürk 1’in kamera sistemi İsrail’den mi satın alındı? İsrail’in, Göktürk 1’in uzayda İsrail topraklarını görmeyecek şekilde konumlanması koşulu Türkiye’ye dayatıldı mı? Bu koşul nedeniyle uydunun üretim projesinin suya düştüğü bilgisi doğru mudur?



3- Askeri imkân, kabiliyet ve yarar bağlamında Göktürk 1’in, Göktürk 2’den daha yetenekli olduğu doğru mudur?



4- 'Yüzde yüz yerli' olduğu belirtilen Göktürk 2’nin kamera sistemi Güney Kore’den, denge ve konum belirleme modülü İngiltere’den, tepki tekerlekleri ABD’den, manyetik tork çubukları Almanya’dan, itki sistemi İsrail’den mi satın alındı?



5- 'Yerli' Göktürk 2’nin titreşim testleri Fransa’da mı yaptırıldı?



6- Göktürk 2’den önce, Rusya’dan fırlatılan bir uydumuz var mı? Bu uydunun güneş panelleri yanlış monte edildiği için, 15 senelik ömrünün 3 yılda tükendiği bu nedenle uydunun düştüğü bilgisinin gerçeklik payı nedir? Rusya’dan fırlatılan bu uydu için firmayla imzalanan sözleşmenin yanlışlığı dolayısıyla Türkiye’nin tek kuruş tazminat dahi alamadığı ve bu nedenle olayın üzerinin kapatıldığı doğru mudur?



6- Türkiye bugüne kadar uzaya kaç adet uydu gönderdi? Halen bunların kaçı yörüngededir? Aradaki fark neden kaynaklanmaktadır? Göktürk 2’den önce uzaya gönderilmiş olan birer adet gözlem ve haberleşme uydularının kaybedildiği doğru mudur?



7- Türkiye yörünge hakkını korumak için uluslar arası kuruluşlara aidat, üyelik veya kira ücreti ödüyor mu? 1 Ocak 2002’den bu yana ödenen bu meblağın yıllara göre dağılımı kaç TL’dir?



8- Göktürk 2’yi 'yüzde 100 yerli' diye tanıtmanızın gerekçesi nedir? Bu uydunun hangi parçaları/işlemleri/üretim bandı yerlidir?"


(GK)