Ödemiş M Tipi Kapalı-Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda inşaat dekorasyon, cam seramik ve ahşap teknolojisi atölyeleri bulunuyor. Cezaevinde voleybol, basketbol, badmington, masa tenisi gibi sportif etkinlikler yapılabiliyor. Açılan ev yemekleri kursunu tamamlayan mahkumlar, mutfakta çalışmaktan keyif alıyor. Mahkumlar tiyatro kursuna katılırken, film gösterimleri, bilgi yarışmaları düzenleniyor. Eğitime büyük önem verilen ceza infaz kurumunda bazı mahkumlar açıköğretim lisesi ve üniversite sınavlarına hazırlanıyor. Kütüphanede bulunan yaklaşık 6 bin kitaptan yararlanılıyor. Son üç ayda 250 mahkum 800 kitap okudu. 40 koğuşa, 50’şer kitap bulunan kütüphaneler yapıldı.

Mahkumların en büyük gelir kapısını marangozhane, fırın ve seralar oluşturuyor. İnfaz kurumunda Ziraat Mühendisi Necdet Kurttekin denetiminde 3 bin 500 metrekarelik alanda yetiştirilen çiçekler, yurdun her tarafına gönderiliyor. Yeni ceza infaz kurumunun yapılacağı Kaymakçı Beldesi Eselli Köyü’nde 5 bin metrekarede karpuz ve 3 bin 500 metrekarede patates yetiştiriliyor. Ayrıca, cezaevinin açık alanında yetiştirilen domates, biber, patlıcan, salatalık gibi ürünler piyasaya veriliyor. Ceza infaz kurumunda günde 2 bin 200 ekmek üretiliyor. Bu hem cezaevinin ihtiyacını sağlıyor hem de büfelerden daha uygun fiyata halka satılıyor.

Başsavcı Ömer Faruk Yurdagül, ceza infaz kurumunun eğitim, kültürel faaliyetler ve hükümlülerin sayısı yönünden örnek teşkil ettiğini söyledi. Mevcut 539 hükümlüden 338’inin cezaevi bünyesindeki bu faaliyetlere katıldığını kaydeden Yurdagül, "Bunların dışında kalan hükümlüler, açık bölüm bünyesinde yer alan iş atölyelerinde üretime katılıyorlar. Sivil toplum örgütleri ve diğer resmi kurumların desteği sayesinde oluşturulan kütüphanalerde, kitap okuma, kişisel gelişimlerini artırma faaliyetlerine devam ediyorlar. İş-Kur, başta bilgisayar olmak üzere bazı kurslara katılan mahkumlara günlük 6 lira veriyor. Tarımsal faaliyetlerde bulunan hükümlüler de üretimden sınırlı da olsa bütçelerine katkı sağlıyor. Hükümlülerin cezaevinde karamsarlık içinde tahliye olacakları günü beklemek yerine, hem meslek edinmelerini hem de meşgul olmalarını ve kendilerini geliştirmelerini amaçlıyoruz" dedi.



YB(İÖ/CK)