PKK/KCK'lıların cezaevilerinde başlattığı açlık grevlerine katılanların ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaştığı gerekçesiyle Diyarbakır'da 225 sivil toplum örgütü Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde toplanıp açlık grevlerine dikkat çekmek istedi. Yaklaşık 50 kişilik bir grubun cezaevi önünde basın açıklaması yapmasına izin vermeyen polis, caddenin karşısında açıklama yapabileceklerini bildirdi. Bunun üzerine tartışmaların ardından sivil toplum örgütleri cadde ortasında basın açıklaması yapmaya başladı.

Diyarbakır Barosu Başkanı Emin Aktar, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Remzi Can, Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl'ın da katıldığı ortak basın açıklamasını, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu yaptı. Ebedinoğlu, 12 Eylül 2012 tarihinden bu yana cezaevlerinde süren açlık grevlerinin insan yaşamını ciddi bir şekilde tehdit eden boyuta ulaştığını belirterek, şöyle dedi:

"PKK lideri Abdullah Öcalan'ın tecridinin son bulması, ana dil önündeki engellerin kaldırılması talebiyle 63 mahpus tarafından başlatılan açlık grevi, bugün itibariyle 58 cezaevinde 515 kişiye ulaşmıştır. 12 Eylül 2012 tarihinde açlık grevine başlayan 63 kişinin vücudunda geriye dönüşümü olamayan sağlık problemleri görülmeye başlamıştır. Kişilerin beden bütünlüğüne zarar verecek veya yaşamlarını tehlikeye sunacak nitelikte olan ölüm orucu ve benzeri eylemleri desteklememiz mümkün değildir. Ancak cezaevlerinde bulunan mahpusların hak taleplerinin dikkate alınması ve bu konuda kamuoyunda duyarlılık yaratıp kişilerin yaşamlarını ve vücut bütünlüklerini korumaya yönelik çalışmalarda asli görevimizdir. Bizler Diyarbakır'daki meslek odaları, sivil toplum örgütleri olarak Sayın Cumhurbaşkanı ve hükümetten bayram öncesi çözüme katkı sağlamak için duyarlılık göstererek gerekli adımı atmalarını beklemekteyiz. Hiçbir insan yaşamını yitirmeden açlık grevlerinin sonlandırılması sağlanmalıdır."

Sivil toplum örgütü üyeleri daha sonra dağıldı.