Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan ve çoğunluğu avukatlardan oluşan Cezaevleri İzleme Koordinasyonu üyesi bir grup, ellerindeki kullanılmış gaz bombası kovanlarını basın mensuplarına gösterdi. Grup adına avukat Ayşe Acınikli'nin yaptığı basın açıklamasında, 12 Eylül 2012 tarihinden itibaren Türkiye cezaevlerinde başlayan süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerinin bugün 55. gününe girdiği ve açlık grevinin temel amacının barışa yönelik taleplerin ortaya konulması olduğu belirtildi. Açıklamada, gelinen süreçte açlık grevlerinin ölüm sınırına dayandığı ve gelecek süreçte istenmeyen bir sonuçla karşılaşılabileceği uyarısı yapıldı.


Açıklamada, Bakırköy Cezaevi önündeki açlık grevi çadırı, Okmeydanı'ndaki AK Parti İl Başkanlığı yürüyüş ve Aksaray Metro İstasyonundaki basın açıklaması eylemlerinde polisin şiddet kullandığı ve en son BDP İstanbul İl Başkanlığı önünde bir araya gelen kitleye herhangi bir uyarı olmadan gaz bombaları ve tazyikli suyla saldırıldığı iddia edilerek, bu saldırılarda özellikle BDP'li milletvekillerinin hedef alındığı ve kimi dernek yetkililerinin de olduğu bir çok kişinin saldırılar sonucu yaralanarak hastanede tedavi edildiği ifade edildi. Türkiye çapında halka karşı estirilen bu saldırıların genel sorumluluğunun başbakan ve içişleri bakanı olduğu vurgulanan açıklamada, İstanbul'da yaşanan saldırılardan dolayı sorumluluğun vali ve emniyet müdürlüğünde olduğu da bildirildi.


Açıklamanın ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na giden grup üyeleri, BDP İstanbul İl Başkanlığı, İHD ve 78'liler Derneği adına, İçişleri Bakanı ve İstanbul Valisi hakkında suç duyurusunda bulundu.


SG (MK) (FOTOĞRAF)