Organize Sanayi Bölgesi'nde demir işleme fabrikası bulunan 3 çocuk babası iş adamı Medet Erdoğan bankaya olan 750 bin liralık kredi borcunun ödemesini zamanında yapmadığı için 90 gün tazyik hapsi cezası aldı. Cezanın infazı için 22 Şubat'ta Sivas E Tipi Kapalı Cezaevi'ne giren Erdoğan, 45 gün burada kaldıktan sonra cezasının kalan kısmını Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda tamamladı. Cezaevinde yattığı süre içinde mahkumlar ile sohbet eden ve onların sorunlarını dinleyen Erdoğan, tahliye olduktan sonra fabrikasına dönerek işlerinin başına geçti.

TAHLİYE OLAN MAHKUMLARA İŞ 

Cezaevinde tanıştığı mahkumların bir çoğunun işsizlik nedeniyle suça karıştığını tespit eden Erdoğan, 3'üncü yargı paketi sonrası tahliye olan mahkumları topluma kazandırmak için bir çalışma yapmaya karar verdi. Bunun üzerine Sivas Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'ne giden Erdoğan, yeni yasadan yararlanarak tahliye olan mahkumlara fabrikasında sigortalı iş vermek istediğini söyledi. Bunun üzerine harekete geçen Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ilk etapta Medet Erdoğan'ın fabrikasına çalışmak üzere 3 mahkumu yönlendirdi. Tahliye işlemlerinin ardından Mehmet Kayta, Remzi Akkaya ve Hasan Basri Koç  fabrikada işe başladı. 
50 KİŞİYİ ÇALIŞTIRACAK
Hedeflerinin 50 mahkuma iş vermek olduğunu belirten Medet Erdoğan, "Bir taahhüt ihmalinden dolayı cezaevine girdim. Cezaevindeki şartları gördüm. Sıkıntıda olduklarını, işsiz olduklarını, işsizlik nedeniyle bazı insanların oraya düştüğünü gördüm. Onları gördükten sonra mahkumlara kendi iş yerim olduğunu söyledim. Ben cezaevinden çıktıktan sonra, denetimli serbestlikle oradan çıkanları buraya işçi olarak alacağımı söyledim. İlgili müdürümle görüştüm. Fabrikayı faaliyete geçirmek için mahkumlara böyle bir çalışma alanı oluşturduk. Şu anda burda 3 mahkum çalışıyor ama fabrikanın tamamını faaliyete geçirirsek 50 kişi çalıştırmayı hedefliyoruz. Fırsat verilir de yatırımlarımızı tamamlarsak burada çalışan insan sayısını 500 kişiye çıkaracağız. Kimsenin hapisteki mahkumları dikkate almadığını ve iş bulma sıkıntısında olduklarını düşünerek onları işe almaya başladım. Mahkumları işe alamaya ve topluma kazandırmaya devam edeceğiz." dedi. 

"SUÇLARIN ÖNÜNE GEÇMEYİ PLANLIYORUZ"
Denetimli Serbestlik Müdürü Necmi Sultani ise, işadamı Medet Erdoğan'ın yasa çıktıktan sonra kendileriyle görüştüğünü ve cezaevindeyken hükümlülerle kurduğu dostluğu anlatarak iş imkanı sunma talebini ilettiğini belirterek, "Bu bizim için bulunmaz bir fırsattı. Hükümlü arkadaşlarımızın hayata bağlanması ve suç işlemesinin önlenmesi için işsizliğin ortadan kalkması gerekiyordu. Bizde Medet Bey'in bize sunduğu teklifi değerlendirdik. İlk etapta yasadan yararlanan 3 hükümlümüzü buraya yerleştirdik. Yapacağımız diğer çalışmalar ile diğer hükümlü arkadaşlarımızı buraya yerleştirmeyi düşünüyoruz.  Bizim toplumumuzda hükümlü insanlara karşı iş vermemek gibi bir ön yargı var. Belki onlarında haklı sebepleri olabilir. Ama Medet Bey'in bu tavrı bizleri çok sevindirdi. Çünkü Medet Bey cezaevinde kaldığı sürede hükümlüleri tanıdı. Her hükümlüye bir fırsat verilmesi gerektiğini gördü. Kendisi de bu arkadaşlarımıza şans verdi. Böylelikle suçların önüne geçmeyi planlıyoruz" dedi. 
İŞÇİLERDEN TEŞEKKÜR
Yeni yasa ile hapisten çıktıktan sonra fabrikada çalışmaya başlayan mahkumlar ise kendilerine böyle bir fırsat tanınmasından dolayı memnun olduklarını ifade ederek işadamına teşekkür etti. İşçilerden Mehmet Kayta, "Hayatımdan memnunum, çalışmak güzel. Bütün arkadaşlarımıza tavsiye ediyorum" diye konuştu. Önümüzdeki günlerde fabrikadaki mahkum işçi sayısının artacağı belirtildi.
 
HY(EA/AK)