Türkiye Güçsüzler ve Kimsesizlere Yardım Vakfı'nın organize ettiği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği, E Tipi Kapalı Cezevi'nde bugün akşam saatlerine kadar devam eden bir etkinlikle kutlandı. Programa, Elazığ Valisi Muammer Erol, Cumhuriyet Başsavcısı Musa Çatal, Cezaevi Savcısı Cemalettin Şimşek, Vakıf Başkanı Gülgen Duran ile çok sayıda kadın ve erkek mahkum katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Türkiye Güçsüzler ve Kimsesizlere Yardım Vakfı Başkanı Gülgen Duran, 1986 yılından bugüne kadar güçsüz ve kimsesizlere hizmet etmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, her yıl bir kente gittiklerini ve bu yıl da Elazığ E Tipi Kapalı Cezaevi’ni seçtiklerini söyledi. Duran mahkum kadınlara seslendiği konuşmasında, "Elimizden geleni yapmaya, yaralarınıza merhem olmaya, sizleri sevindirmeye geldik. Sizlere sahip çıkıp topluma kazandırmak istiyoruz. Artı zaten artıdır, eksiyi artı yapmak marifet. İnanıyorum ki hepiniz buradan bir sanatla çıkacaksınız" diyerek, Kadınlar Günü'yle ilgili bir şiir okudu.

Elazığ E Tipi Kapalı Cezaevi Savcısı Cemalettin Şimşek de çalışan insanın desteklenmesi gerektiğini savunarak, "Türkiye olarak çalışmaya ve çalışana yardım etmeye çok ihtiyacımız var. Bu tür etkinlikler hem hükümlü kardeşlerimizin, hem bizim yalnız olmadığımızı gösteriyor" dedi. Savcı Cemalettin Şimşek, daha sonra kadını anlatan bir şiir okudu.

Mahkumlar adına konuşan ve 2009 yılından bu yana cezaevinde bulunan Neşe Tona ise şunları söyledi:

"Ben bir kadınım ve anneyim. Benim de annem, babam, kardeşim var. Cezaevinde en gözü yaşlı, en mahzun kadınlardan şüphesiz evlatlarını dışarıda bırakarak burada cezasını çekenler. Ben de onlardan biriyim. Çocuklarımdan biri cezaevinde doğdu, o da benim yanımda. Benimle birlikte ceza çekiyor. Ötekinden ise ayrı. Hayat mücadelesi içinde dik durmaya çalışarak yaşıyordum. Bir sabah polisin kapıyı çalmasıyla uyandım ve kendimi birden hapiste buldum. Bilmediğim bir dünyada yapayalnızım. Sizlerden farklıyım artık ben hapiste kalan bir kadınım. Dışarıdan baktığınızda ürktüğünüz o kadınlardanım ben şimdi. Benim düzgün cümlelerim yok, benim edebi bir geçmişim yok. Bazen iki kelimeyi bir araya getirip derdimi anlatmakta zorlanırım ama içeride yaşadıklarımı en iyi ben bilirim."

Tutuklu ve hükümlü kadınlardan bazılarının kucaklarında çocuklarıyla oldukları gözlenirken, bazı kadınların söylenen türkülere eşlik etmesi duygulu anların yaşanmasına neden oldu.

Müzik eğlence programıyla kadın mahkumlar gönüllerince eğlenip halay çekti. Yerel sanatçıların seslendirdiği müzik eşliğinde salonda kadınlarla birlikte erkekler de eğlendi. Salonun en arka kısmında oturan erkek tutuklu ve hükümlüler, sahneye çıkarak uzun süre halay çekti.