Batman'da 270 kişi kapasiteli olmasına rağmen 30'u kadın toplam 790 tutuklu ve hükümlünün kaldığı M Tipi Cezaevi'nde 2007 yılında Mardin'in Midyat İlçesi Barıştepe Köyü kilisesi papazı Edip Gabriel'i kaçırıp 330 bin Euro fidye istediği gerekçesiyle yargılanan ve 5 yıl hapis cezasına çarptırılan A.O'nun Batman Cumhuriyet Başsavclığı ve Batman Barosu'na gönderdiği bir mektup ortalığı karıştırdı. A.O., mektubunda Diyarbakır'da annesini öldürdüğü suçlamasıyla tutuklanan ve cezaevinde bulunan 17 yaşındaki A.S. ile cinsel ilişkiye girdiğini yazdı.

'İSTEDİĞİN GİBİ CEZALANDIRABİLİRSİN'

Hükümlü A.O., 5 yıllık cezasının az kalması nedeniyle denetimli serbestlik yasası kapsamında bilgisayar kursu ve benzeri işlerle uğraştığını belirterek, cezaevinde personel olarak çalışan cezaevi müdürünün eşi K. adlı kadınla birlikte şubat ayında kadınların kaldığı A-4 koğuşuna gittiklerini yazdığı mektupta, şu ifadelere yer verdi:

"Müdürün eşi K. Hanım, kadın koğuşunda kalan tutuklu ve mahkumlarla konuşurken, oradaki bir kız sakız çiğniyor diye ona ağır hakaretlerde bulundu. Oradan çıktıktan sonra K. Hanım bana, 'Sen de artık bir personelsin. Bu kadına istediğin şekilde cezalandırabilirsin' demişti. Aksi durumda beni sürgün edeceklerini düşündüm. Ailemden uzak kalmamak için bu teklifi kabul ettim.

KADINLAR KOĞUŞUNDA İLİŞKİYE GİRDİM

Mektupta bilgisayar kursunda sık sık A.S. ile göz göze geldiğini ve kıza ilgi gösterdiğini anlatan A.O., "Tamirat adı altında gittiğim kadın koğuşunda yalnız bulduğum A.S. ile ilişkiye girdim. Bunu ispatlayacak deliller var. Kadın koğuşu önündeki kamera kayıtları da vardır. Olayın üzerinden 40 gün geçtikten sonra bana iftira atıp içeriye esrar soktuğumu iddia ettiler. Bu sebeple de sürgün edip benden kurtulmak istediler. Bu olayın suçluları bellidir. Benim üstümden o kızdan aldıkları intikamı saklamak için benden kurtulmak istiyorlar" ifadelerine yer verdi.

VİCDAN AZABI

Tutuklu A.S. ile 9 Şubat tarihinde cinsel ilişkiye girdiğini ileri süren A.O., mehtubunda neden bu açıklamayı yaptığını da yazdı. A.O. mektubunda itiraf nedenini şöyle açıkladı:

"Şimdi bunları niye açıklıyorsunuz diye soracak olursanız, çektiğim vicdan azabındandır. Nasıl böyle bir oyuna geldiğimi ve kandığımı bilmiyorum. Keşke elimden gelse de her şeyi değiştirebilsem. Olan oldu. Ben sadece vicdan azabından kurtulmak için yazıyorum. Cezaevinde şu anda bunlar duyulmasın diye beni sürgün olarak gönderecekler."

KIZ DOĞRULAMIYOR

Batman Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Emre Ejder, konuyla ilgili harekete geçtiklerini belirterek, 2 tutuklu arasındaki olayın çok yönlü araştırılacağını söyledi. Ejder, "Eğer böyle bir şey varsa, ucu nereye gidiyorsa üzerine gidilecektir. Bu konuda böyle bir şeyin olması zor. Kadın koğuşunda böyle bir olay asla yaşanmaz. Kadın hükümlü, iddiaları doğrulamıyor. Belki iki hükümlü arasında mektuplaşma olduğu doğrudur. Fakat diğer iddiaların gerçek dışı olduğuna inanıyorum" dedi.

ÇOK YÖNLÜ ARAŞTIRMA

Batman Barosu Başkanı Yusuf Tanrıseven ise Batman Cezaevi'ndeki mektup olayındaki iddiaları çok yönlü araştırdıklarını belirterek, "Baromuzun kadın komisyonu iki hükümlüyü de dinledi. Gerekli mercilere resmi yazıyla başvurduk. Cezaevindeki bu tür iddiaların üzerine gidilmelidir. Konuyu Batman Cezaevi İzleme Kurulu'na ilettik" diye konuştu.