TÜRGÖK Proje Koordinatörü Füsun Dokuzoğuz, 'Engelli Dayanışması ile Engelsiz Gelişim' projesiyle hem suça itilmiş gençlerin gelişimine katkı sağlandığını hem de görme engelli çocuklar için sesli kitap üretilmesinin amaçlandığını söyledi. Füsun Dokuzoğuz, "Projeye başlarken iki engelli grubu bir araya getirmeyi hedefledik. Özgürlüğü engelli 12- 18 yaş arasındaki gençlerle görme engelli akranlarını sesli kitap projesi ile buluşturduk. Cezaevindeki gençlerle bir araya gelerek onlara, önce körlüğü, sonra vakfımızı ardından da projeyi anlattık. 48 genç görme engelli akranları için kitap seslendirmeyi kabul etti" dedi.

Dokuzoğuz, cezaevindeki gençlerin bir bölümünün öncelikle İzmir Devlet Tiyatrosu sanatçılarından akıcı okuma ve diksiyon dersleri, bir bölümünün de teknik detaylar için eğitim aldığını söyledi. Dokuzoğuz, eğitimlerin ardından Bergama Çocuk Cezaevi’ne bir seslendirme kabini kurularak okumalara başlandığını belirtti. Dokuzoğuz, "Türk ve dünya klasiklerinden çocuk ve gençlik kitapları olmak üzere toplam 50 kitap cezaevinde seslendirilerek 1000 kopya hazırlandı. Hazırlanan CD’ler TÜRGÖK üyesi 12- 18 yaş arası gençlere ücretsiz olarak gönderildi" diye konuştu.

Projenin her iki tarafa da fayda sağladığına dikkat çeken Füsun Dokuzoğuz, hayatı boyunca hiç kitap okumamış cezaevindeki gençlerin kitap okuma alışkanlığı kazandığını ve görme engelliler hakkında farkındalık sahibi olduklarını belirtti. Görme engelli gençlerin projeden duyduğu memnuniyete de değinen Dokuzoğuz, kitapları dinleyen gençlerden birinin Bergama Çocuk Cezaevi’ne mektup göndererek sesli kitap okuyan akranlarına teşekkür ettiğini sözlerine ekledi ve projenin başka cezaevlerinde de devam edeceğine dikkat çekti.