Marmaris'te, kendilerini Halkların Demokratik Kongresi (HDK) üyesi olarak tanıtan, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile 20 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu 60 kişilik grup, Türkiye'deki 58 cezaevinde, "Abdullah Öcalan'ın tecriti kaldırılsın" ve "Anadilde eğitim ve savunma hakkı" talepleriyle açlık grevi yapan mahkumlara basın açıklamasıyla destek verdi. Ulusal Egemenlik Caddesi'ndeki 19 Mayıs Gençlik Meydanı'nda toplanan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu grup, Kürtçe ve Türkçe "Anadilde savunma", "Tecriti kaldırın, ölümleri durdurun", "Kürt sorununun çözümü müzakere" yazılı pankartlar taşıdı. Grup daha sonra "Ölümleri durdurun" sloganı atıp, düdüklü protestoda bulundu.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Mehmet Tayyer Küçük, "Barışçıl ve demokratik yöntemlerle hak aramak iktidara karşı bir komplo olarak algılamayalım. 12 Eylül 2012 tarihinde ülkemizde bulunan 58 cezaevinde yüzlerce tutuklu ve hükümlü, barış görüşmelerinin başlayabilmesi için tecridin kaldırılması, Kürtçe ana dilde eğitim ve savunma hakkının resmiyet kazanması amacıyla süresiz, dönüşümsüz açlık grevi başlattı. Bu gün 49'ncu gün ve açlık grevi devam ediyor. Her an cezaevlerindeki kardeşlerimiz ölebilir buna son verelim" dedi.

Açıklamanın sonuna doğru haftalık yayımlanan yerel bir gazetenin sahibi (Son Baskı Gazetesi'nin sahibi Ahmet Yılmaz) elinde Türk Bayrağı'nı çıkartarak, "Her gün vatan evladı şehit oluyor, neden onlara ses çıkartmıyorsunuz? PKK'nın sözcüleri" diyerek grubun üzerine yürüdü. Araya giren Marmaris Emniyet Müdürü Ertan Sarıkaya gazeteciyi uzaklaştırdı.

Ortalık sakinleştiği sırada bu kez 20 kadar esnaf, gruba saldırmak istedi. Çevik Kuvvet'in müdahale edeceği sırada Marmaris Emniyet Müdürü Ertan Sarıkaya tekrar araya girip, esnaf grubunu ikna edip, uzaklaştırdı.

Esnaf, basın açıklaması yapan gruba "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "Kahrolsun PKK", "Apo'nun pi..leri yıldıramaz bizleri", "Ekmek yediğiniz yeri kirletiyorsunuz" sloganlarıyla karşılık verdi.

HDK üyeleri, açıklamanın ardından sessizce dağıldı. Polis, grubun dağılımı sırasında tekrar olayların yaşanabileceği ihtimali üzerine Kapalı Çarşı ve Kordon Caddesi'nde önlem aldı.


AG (AÖ/SSA) (FOTOĞRAF)