Ceylanpınar'ın karşısında bulunan Resulayn'da 8 Kasım'da başlayan çatışmalar halen devam ediyor. İlk olarak ordu birlikleri ile çatışan ve kontrolü ele geçiren muhalifler, geçen pazartesiden itibaren PYD güçleri karşı karşıya geldi. İlçede kontrolün kendilerine geçmesini isteyen gruplar arasında başlayan çatışmalar sırasında Suriye tarafından atılan kurşunlar Ceylanpınar'da bir öğretmeni yaraladı, ilçeye düşen patlamamış roket mermisi polisler tarafından imha edildi.

TÜRKİYE SINIRINDA TOPLANDILAR

Dün yağmur ve sis nedeniyle çatışmaların durduğu Resulayn'da, sabah saatlerinde hareketlilik gözlendi. Çoğunluğu silahlı 300 kadar muhalif Türkiye sınırına 100 metre uzaklıktaki boş alanda toplandı. Ellerinde silahları ile bir süre burada birbiriyle konuşan muhalifler daha sonra gruplara dağılarak Resulayn'daki mahallelere dağıldı.

ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR SÜRECEK

Geçen perşembe günü de muhalifler, sabah erken saatlerde Türkiye sınırında toplanmış ve ardından gruplar halinde ilçe merkezine gitmişti. Bu gelişme sonrası muhalifler ile PYD güçleri arasında çıkan şiddetli çatışmalar gün boyu devam etmiş ve Ceylanpınar'da tedirginlik yaşanmıştı. Benzer görüntünün bu sabah yeniden ortaya çıkması Ceylanpınar'da; muhalifler ile PYD güçleri arasında yeniden şiddetli çatışmaların yaşanacağı şeklinde yorumlandı. Çatışma tedirginliği yaşayan vatandaşlar güvenli noktalara çekilirken, güvenlik güçleri sık sık insanları sınır hattından uzak durmaları konusunda uyarıyor.

'PYD GÜÇLERİ SÜRE TANIDI' İDDİASI

Öte yandan PYD güçlerinin pazartesi gününden bu yana çatıştıkları muhaliflerden Resulayn'ı terk etmesi için 48 saat süre tanıdığı iddia edildi. Muhaliflerin bu teklife olumsuz yanıt verdiği ileri sürülürken, bu restleşmenin iki grup arasındaki çatışmaların şiddetlenerek süreceğinin sanyali olarak görülüyor.

GELİŞLER SÜRÜYOR

Çatışmaların sürdüğü Suriye'de sivil vatandaşların Türkiye'ye gelişi de sürüyor. Çoğunluğu kadın ve çocuk onlarca Suriyeli'nin yanlarına aldıkları bazı eşyalarıyla sınırı geçerek Türkiye'ye gelmeye devam ettikleri görülürken, sınırı geçen sığınmacılar çadır kentlere yerleştiriliyor. Resulayn'da çatışma tedirginliği devam ederken, sınır hattında asker ve polislerin güvenlik önlemleri de artırıldı.

BDP HEYETİ GELECEK

Günlerdir tedirginliğin yaşandığı Ceylanpınar'a bugün aralarında milletvekillerinin de bulunduğu BDP heyetinin gelerek inceleme yapacağı öğrenildi. BDP heyetinin gelişi öncesi ilçede önlemini artıran asker ve polisler, Ceylanpınar girişinde kontrol noktası oluşturdu. Zırhlı araçlar ile oluşturulan uygulama noktasına gelen araçlar didik didik aranırken, içinde bulunanlar da kimlik kontrolünden geçiriliyor.



(HK/BT)