Suriye'nin Haseki kentine bağlı Resulayn ilçesinde geçen perşembe günü muhalifler ile ordu birlikleri arasında çatışma çıktı. 2 gün süren şiddetli çatışmaların ardından ilçenin kontrolü önemli ölçüde muhaliflere geçerken, ordu birlikleri hafta sonu Resulayn'ı top atışlarıyla vurdu. Suriye ordu birlikleri; pazartesi, salı ve çarşamba günleri de Resulayn'ı defalarca savaş uçaklarıyla bombaladı. Her yerin yıkıldığı bombardımanda onlarca Suriyeli öldü, çoğunluğu sivil onlarca kişi de yaralandı. Resulayn'da çarşamba günü akşam saatlerinde muhalifler, ilçenin birkaç kilometre uzağında bulunan 200 civarında Suriye askerinin bulunduğu son karakolu da şiddetli çatışmalarla düşürdü. Böylece muhalifler ilçenin kontrolünü tamamen ele geçirmesiyle çatışmalar durdu, sınırda sessizlik hakim oldu.

CEYLANPINAR'DE 2 GÜNDÜR HUZUR VAR

Şiddetli çatışmaların son bulması; günlerdir top, havan, mermi ve bomba sesleri ile tedirginliğin hakim olduğu Ceylanpınar'a da huzur getirdi. Son iki geceyi huzur içerisinde geçiren Ceylanpınarlı'lar, bugünden itibaren ilçe merkezinde tedirginlik nedeniyle kapalı tuttukları işyerlerinin kepenklerini açtı, sokaklara canlılık geldi. Daha önce anonslar ile dışarı çıkmamaları konusunda uyarıldıkları için günlerce evlerinden ayrılmayan ve bugün sokağa çıkan Ceylanpınarlılar, "Bir hafta boyunca büyük korku ve tedirginlik yaşadık. Geceleri korkudan uyuyamadık ve çocuklarımızı daha güvenli gördüğümüz köy veya Şanlıurfa'daki yakınlarımızın yanına gönderdik. Dün ve bugün başlayan sessizlik bize huzur getirdi. Şimdi güven içerisinde sokağa çıkabiliyoruz, inşallah böyle devam eder" dedi.

Geçen perşembeden bu yana eğitime ara verilen Ceylanpınar'da okulların pazartesi günü açılması bekleniyor. Günlerdir evlerinden çıkamayan ve bugün parka giderek  oynayan çocuklar ise pazartesi günü okullarına dönmenin hayalini kuruyor. Okullarını, öğrenci ve öğretmenlerini özlediklerini anlatan çocuklar, "Okulumuzu özledik. Artık silah ve patlama sesleri bitsin, bizlerde okulumuza gidelim" diye konuştu.

RESULAYN'DA HER YER PARAMPARÇA

Günlerdir şiddetli çatışmaların olduğu ve 3 gün boyunca savaş uçakları tarafından bombalanan Resulayn'da, birçok ev ve işyerinin yıkıldığı görüldü. Bombaların patlamasıyla etrafa saçılan şarapnel parçaları birçok ev ve işyerini yıktı. Hayalet kente dönen Resulayn'da, yıkılan binaların arasında insanların eşyalarını çıkarmaya çalıştığı ve buldukları eşyalarını kamyon ve kamyonetlere yükleyerek ilçeden ayrıldıkları görüldü. Bombardıman sonrası büyük korku yaşadıklarını ve kontrolün muhaliflere geçmesine rağmen tedirginliklerinin sürdüğünü anlatan Suriyeliler, "Yeni bir hava saldırısından korkuyoruz. Her yer yanmış, yıkılmış, virane hale gelmiş durumda. Bulduğumuz eşyalarımızı ve yakınlarımızı yanımıza alarak güvenli gördüğümüz Haseki, Halep ve Şam'a doğru gidiyoruz" dediler.

RESULAYN'DAN GİDEN DE VAR GELEN DE

Şiddetli çatışmalar ve bombardımanın ardından her yerin yakılıp, yıkıldığı, yerlerin mermiler ile dolu olduğu Resulayn'da insanlar yaşadıkları tedirginliği henüz üzerinden atamadı. Birçok insan Resulayn'ı terkederken, savaş sırasında Türkiye'ye sığınan bazı Suriyeli ailelerin ise yeniden ülkelerine döndükleri görüldü. Suriyeliler, savaşın bitmesi ve muhaliflerin kontrolü ele geçirmesinden sonra güven ortamı oluştuğu için ülkelerine döndüklerini kaydetti.

KİLİSE VE OKULLARDA VURULDU

Onlarca kişinin öldüğü 3 gün süren bombardıman sırasında savaş uçaklarının attığı bombalardan bazılarının Resulayn'daki okul ve 1 kiliseyi vurduğu da ortaya çıktı. İlçe merkezindeki bir okulun bahçesine düşen bomba 5 metre derinlikte çukur açerken, etrafındaki onlarca ev ve işyeri de yıktı. Bombardıman sırasında etrafa saçılan şarapnel parçalarının ilçe merkezindeki bir kiliseye de hasar verdiği belirlendi.

MUHALİFLER: SAVAŞ BİTTİ

Bir hafta süren savaşın ardından kontrolün tamamen ellerine geçtiğini anlatan muhalifler, "Burada savaş tamamen bitti. Esad'ın son karakolunu da ele geçirdikten sonra zafer bizim oldu. Şu anda Resulayn'da kontrol tamamen bizde ve insanlarımız güven içerisinde. Esad ordusu artık buraya gelemiyor. Kara harekatı yapılacağı yönündeki rivayetler de doğru değil" dedi.

CHP HEYETİ İNCELEME YAPTI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ile CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, öğle saatlerinde Ceylanpınar'a gelerek inceleme yaptı. CHP Şanlıurfa il teşkilatından yöneticilerin de eşlik ettiği ziyaret kapsamında Ceylanpınar'a gelen Tezcan ve Demir, ilçe yöneticileriyle görüşüp, son duruma ilişkin bilgi aldı. Daha sonra sınır hattında da incelemelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, savaştan kaçan Suriyeli'lere Ceylanpınarlı insanların evlerini açtığını ifade etti ve komşuda yaşanan iç savaşın biran önce son bulmasını istedi.



(HK/AAA)