Ceylanpınar'ın karşısında bulunan Suriye'nin Rasulayn İlçesi'nde, geçen 8 Kasım'da muhalifler ile ordu birlikleri arasında çatışma çıktı. Suriye savaş uçaklarının da defalarca bombaladığı Rasulayn'daki gelişmeler üzerine Ceylanpınar'da bulunan okullar güvenlik amacıyla 9 gün tatil edildi, sınır hattındaki evler boşaltıldı. Özgür Suriye Ordusu'nun kontrolü ele geçirdiği Rasulayn'da, geçen pazartesi günü PYD güçleri ile muhalifler arasında çatışma başladı. Şiddetli çatışmalar sırasında Suriye tarafından ateşlenen silahtan çıkan bir mermi Atatürk İlköğretim Okulu müdür yardımcısının yaralanmasına yol açtı, ilçeye patlamamış roketatar mermisi ile çok sayıda uçaksavar mermisi düştü. Tedirginliğin görüldüğü ilçedeki okullar geçen cuma günü yeniden tatil edildi.

Ceylanpınar'da yeniden tedirginliğe yol açan şiddetli çatışmaların ardından geçen hafta sonu PYD güçleriyle muhaliflerin anlaşmaya vardıkları ileri sürülen Rasulayn'da çatışma sesleri kesildi. Hafta sonu sessizliğin hakim olmasıyla birlikte yaşamın normale dönmeye başladığı ilçede okullarda da bu sabah eğitime yeniden başlandı.

Bu sabah yeniden okullarının yolunu tutan öğrenciler, sınıflarına girerek ders başı yaptı. Yeniden okullarına gitmenin sevincini yaşayan öğrenciler, "Artık silah, bomba ve top seslerinin yerine öğretmenimizin sesini duymak istiyoruz. Okul, öğretmen ve arkadaşlarımıza kavuştuğumuz için çok mutluyuz, umarız bir daha çatışmalar olmaz" dedi.

Yetkililer, 61 okulda 23 bin öğrencinin ders başı yaptığı ilçede zorunlu tatil nedeniyle oluşan açığın, cumartesi günleri yapılacak olan telafi eğitimleriyle giderileceğini kaydetti.

SURİYELİLER DÖNÜYOR

Şiddetli çatışmalar ve bombardıman sırasında ülkelerinden kaçarak Ceylanpınar'a gelen Suriyeliler ise sessizliğin başlamasıyla birlikte yeniden Rasulayn'a dönmeye başladı. Muhaliflerin ve PYD güçlerinin anlaşmaya varmalarının ardından Türkiye'de bulunan Suriyelilere' yaptıkları dön çağrısını duyan çok sayıda kişi, sabah saatlerinden itibaren Ceylanpınar Hudut Kapısı'ndan geçerek Rasulayn'a gitti. Ülkelerine dönen Suriyeliler, biran önce barışın hakim olması dileğinde bulundu.



DHA(HK/İD)