İstanbul’dan 40 üyesiyle kente gelen dernek, Çanakkale Çevre Platformu üyeleri ile Cumhuriyet Meydanı’nda bugün saat 11.00’de buluşup basın açıklaması yaptı. Çanakkale Belediye Başkan Vekili CHP’li Dr. Celal Karakaş da çevrecilerin buluşmasında yeraldı. Yaşam alanlarının sadece Büyükçekmece’den ibaret olmadığını belirten Büyükçekmece Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Dr. Erdoğan Anık, "Temiz havasını solduğumuz, rüzgarını ciğerlerimize çektiğimiz Kazdağları’nın, tüm Anadolu’nun korunması için sorumluluk taşıdığımızın bilinciyle Çanakkale’de bulunuyoruz" dedi.

Çanakkale denilince öncelikle Kazdağları’nı hatırladıklarını dile getiren Anık, "Türkler'in Orta Asya’dan Anadolu’ya göç ederken Gök Tanrı’yı sırtında taşıyan kutsal bir hayvan olarak niteledikleri ve adını bu dağa verdikleri kaz isminden, bu dağın kutsul bir dağ silsilesi olduğunu biliyoruz. Ama son yıllarda bu dağın, gözünü para hırsı bürümüş, yerli yabancı şirketlerce kendi menfaatleri uğruna yok edilmek istendiğini nefret ve üzüntüyle takip ediyoruz" dedi.

Tarihi, kültürü, estetiği ve doğayı yok etmek isteyen bu çarpık zihniyete karşı hukuk mücadelesi vermekten başka çaresi kalmayan Çanakkale sivil toplum kuruluşlarına bu haklı mücadelelerinde destek olmak için geldiklerini belirten Anık, şöyle devam etti:

"İlerleyen günlerde bu desteğimiz artarak devam edecektir. Bu konuyla ilgili olarak maden arama ve işletme ruhsatı vermeye aracı olan ÇED raporu hazırlayan bürokratlara da buradan, 'İnsaflı olun. Dünyada bir tane Kazdağı var. Kazdağını menfaat guruplarına yem ettirmeyiniz. Aksi halde tarih sizi affetmez' uyarısı yapıyoruz. Haklı mücadelemizin hukuki kararlar ile kesinlik kazanacağına, haklılık mücadelemizin sonsuza kadar süreceğine inanıyoruz."



EK(İÖ/SS)