Hisarönü Köyü Azmak mevkisinde Karsan Karadeniz Kimya ve Gıda Ltd. Şti. tarafından yapılmak istenen Yat Limanı ve Çekek Yeri Projesi'nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu için süreç başlatılmasına karşı çıkan Marmarisli çevreciler harekete geçti. ÇED duyurusunun köy muhtarlığına asılmasının ardından itiraz süresi kısa olduğu için  harekete geçen çevreciler imza kampanyası başlattı. Turizm ve Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, köye giderek kahvede toplantı yaptı ve 50 imza topladı. Ersan’ın oğlu Murat Ersan da Facebook’ta bir sayfa açarak tepkileri toplamaya başladı. Murat Ersan’ın sayfasına ilk gün bin kişi tepkisini belirten mesaj yazdı.

GREENPEACE İLE BİRLİKTE HAREKET EDECEĞİZ'

Filiz Ersan, gerek ÇED toplantısı ve gerekse askı sürecinin köylüden adeta kaçırıldığını  öne sürerek şunları söyledi:

"Biz tüm yetkililere 'bizi de çağırın' dedik ama kimse haber vermedi. Askı süresinin bitimine 3 gün kala biz kendimiz öğrendik. Acil olarak imza kampanyası başlatıp internette sayfalar açarak bir an önce kamuoyuna duyurmak istedik. Bir günde bin olduk, üç günde 5 bine ulaşmak istiyoruz. Greenpeace ve diğer sivil toplum örgütleriyle birlikte hareket edeceğiz.

'DONDURMALARINI BOYKOTA ÇAĞIRACAĞIZ'

Yat limanı yapmak isteyen şirketin, dünya markası olmuş bir dondurma firması da olduğunu kaydeden Ersan şöyle konuştu:

"Dünyaca marka değeri olan bir dondurma firması bunu yapmak istiyor. Gerekirse bu firmanın dondurmalarını boykota çağıracağız. Büyük araştırma kuruluşları ve Piar şirketleriyle konuşuyoruz. Ülke çapında eylem bile planlıyoruz. Şimdi limanı azmak içinden daha kenara taşıyacakları haberini alıyoruz. Limanın oraya yapılması gerçek bir cinayet olur."

'BAKAN GÜNAY'LA GÖRÜŞMEK İSTİYORUZ'

İlk gün kendisinin kahveye gittiğini, şimdi de arkadaşlarının köy pazarında olduğunu kaydeden Ersan açıklamasını şöyle tamamladı:

"Bir başka grup da köydeki evleri teker teker gezerek imza almaya çalışıyor. Toplanan tüm imzaları ilamın son gününde Muğla ÇED İzin ve Denetim Müdürlüğü’ne imza karşılığında teslim edeceğiz. Ayrıca Osmaniye Köyü’ndeki Balevi’nin açılışı için yarın ilçemize gelecek olan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile de bu konuyu görüşmek istiyoruz."



S(İÖ/COŞ)