Büyük bir bölümü Aydın sınırları içinde kalan Beşparmak Dağları’nın doğal halini binlerce yıldır koruyabilen ender yerleşim bölgesi olan Bağarcık Köyü ve çevresinde maden arama izni verilmesi tepkiyle karşılandı. M.Ö. 6 bin yıl öncesine kadar insan yaşam izlerinin bulunduğu bölgede, doğal güzelliklerin yanı sıra kaya resimleri, kale, Zeus’a adanan kutsal bir tapınak, antik yol döşemeleri olduğuna dikkat çeken EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü şunları söyledi:

"Bağarcık Köyü ve çevresinde, yöre halkının en önemli geçim kaynağını oluşturan fıstık çamı ormanları, Aydın bölgesindeki en yoğun olduğu alanların başında geliyor. Etrafını şemsiye görünümlü yemyeşil fıstık çamı ağaçlarının çevirdiği Bağarcık Köyü, neredeyse tüm ekonomisini çam kozalaklarından çıkan künerlere bağlamış. O nedenle bölge insanı için fıstık çamları kutsal bir ağaç gibidir. Bölge aynı zamanda, alternatif turizm etkinlikleri kapsamında yapılan doğa yürüyüşleri, yırtıcı kuş gözlemleri, bitki araştırmaları ve tarih tutkunları için, Türkiye’deki en ilginç mekanlara sahip bir alandadır. Böylesine güzel doğal ve kültürel kaynaklara sahip Bağarcık Köyü çevresinde, madencilik faaliyetlerinin yapılacağı duyumunu aldık. Bir açık hava müzesi niteliğinde olan bu coğrafyada madencilik faaliyetlerinin yapılması, yukarıda belirtilen tüm değerlerin yok olmasına neden olacaktır. Hem doğal yapısı hem de kültürel özellikleriyle benzersiz olan bu bölgede madencilik faaliyetlerine izin verilmemelidir."

Bahattin Sürücü, bölgenin özelliklerini anlatan bir raporu Aydın Valiliği’ne gönderdiklerini ve söz konusu coğrafyanın koruma altına alınması gerektiğini sözlerine ekledi.



LS(İÖ/COŞ)