Japonya'dan geçen yıl tatil için Fethiye'ye gelen emekli metalurji (metal bilimi) mühendisi Tatsuhiko Noda ve emekli öğretmen İngiliz uyruklu eşi 72 yaşındaki Wilma Noda, doğasına hayran kaldıkları ilçede yaşamaya karar verdi. Geçen kasım ayında ev kiralayarak ilçeye yerleşen çift, çok sevdikleri Fethiye'nin bazı bölgelerinde gördüğü kirliliğe isyan etti. Çevre kirliliğiyle mücadele için çaba gösteren Noda çifti, Kordon boyunda yürürken karavanını gördükleri TEMA’ya üye olmak için başvuruda bulundu. Talepleri kabul edilen Tatsuhiko ve Wilma Noda için katılım töreni düzenlendi.

TEMA Eğitim Koordinatörü Pınar Ercan Tirli tarafından vakıf rozeti takılan Tatsuhiko ve Wilma Noda, TEMA gönüllüsü oldu. Aynı zamanda Türkiye genelinde 600 bin üyesi bulunan TEMA'nın ilk Japon üyesi olan Tatsuhiko Noda, Fethiye’de çevresel faaliyetlere katılmak istediğini söyledi.

ÖĞRENCİLERE EĞİTİM VERİLMELİ

Çevre kirliliğini önlemek için okul çağındaki çocukların eğitilmesi gerektiğini belirten Tatsuhiko Noda, "Kasım ayından bu yana Fethiye’de yaşıyorum. Japonya ve Almanya’da demir endüstrisinde çalıştım. Fethiye’yi çok sevdim, doğası gerçekten harika, ancak bazı bölgelerde kirlilik var. Bu noktada bir şeyler yapılmalı diye düşündük ve eşimle kordon boyunda yürürken TEMA'nın karavanını gördük. Çevre ile ilgili çalışmalar yaptıklarını öğrenince buraya katılmaya karar verdik" diye konuştu.

PLASTİK ÜRÜNLER DAHA AZ KULLANILMALI

Wilma Noda ise "Çevre için şimdilik belirlediğimiz bir düşünce yok. Ama plastiğin daha az kullanıldığı bir çevre istiyorum. Kırsal kesimler oldukça güzel. Fethiye'de eşsiz bir doğa güzelliği var. Ancak bazı yerlerde çok fazla çöp var. Bunu önlemek için çevresel çalışmalar yapmak gerekiyor. Bu yüzden TEMA üyesi olduk" dedi.



ET(HA/CK)