İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Balyoz Davası'nın 85. duruşmasında 5-7 Mart 2003 tarihinde 1. Ordu Komutanlığı'nda düzenlenen seminere ilişkin 9 adet ses kayıtlarının dinlenme işlemi tamamlandı. Ses kayıtların dinlenmesinin ardında söz alan davanın bir numaralı sanığı eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, ses kayıtlarının dinlenme işleminin toplam 12 saat 25 dakika sürdüğünü belirtti. "Ses kayıtlarını mahkemede dinlettiğiniz için öncelikle teşekkür ediyorum" diyerek sözlerine devam eden Çetin Doğan, "Seminerin ne olduğunun anlaşılması bakımından seminerin ses kayıtlarının dinlenmesi önemli noktadır" dedi.


"BU SUÇSA EĞER BUNU KABUL EDERİM"


Seminere ait ses kayıtlarının dinlendiğini ve seminerde darbe planı olmadığının altını çizen Çetin Doğan, "Ben 16 Haziran 2010 yılında görülen duruşmada semineri düzenlediğimi ve buradaki 48 sanığı seminere kendimi çağırdığımı söylemiştim. Bunun hesabını da vermeye hazırım" ifadesini kullandı. Ses kayıtlarından seminerde iç ve dış tehditlerin ele alındığını anlaşıldığını belirten Çetin Doğan, "Seminerin kapanış konuşmasında kendi kişisel fikirlerim ve tecrübelerimle bir açıklama yaptım. Senaryoda ortaya konarak yaratılan koşullarla ilgili görüşlerimi açıkladım. Bu konuşmada suç varsa hesap vermeye hazırım. Benim düşüncelerim hiçkimseyi bağlamaz, sadece beni bağlar. O günkü şartlar altında yaptığım konuşmanın içeriği bugün de geçerli. Bugün de o konuşmanın altına imza atarım. Bu suçsa eğer bu suçu da kabul ederim" ifadelerini kullandı.


DURUŞMADA DOSYADA BULUNAN DELİLLER OKUNUYOR


Ses kayıtların dinlenilmesi aşamasından sonra Mahkeme Başkanı Ömer Diken, savcılığın hazırladığı 3 iddianamede esas aldığı delillerin okunacağını belirtti. Başkan Diken ancak bu delilleri mahkemenin esas alıp almayacağının daha sonra belirleneceğini ifade etti. Diken daha sonra, savcılığın iddialarına dayanak olarak gösterdiği delillerin yer aldığı ek klasörlerdeki belgeleri, başlıklar halinde okumaya başladı. Hakim delilleri başlıklar halinde okuduğu sırada, bazı tutuklu sanıkların avukatı Şule Nazlı Erol, "Şu an kadar okuduğunuz delilerin yansıda da gösterilmesini ve bu şekilde tartışılmasını istiyoruz" dedi. Mahkeme Başkanı Ömer Diken de, "Delillerin okunması aşamasındayız. Bu savcının ileri sürdüğü delillerdir. Bunların tek tek yansıtılması mümkün değil. Dosya kapsamı da buna müsade etmez" diye konuştu. Balyoz Davası, Mahkeme Başkanı Diken'in, dosyadaki delilleri başlıklar halinde okumasıyla devam ediyor.


(BB)