Antalya Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, 6 ay önce 3 tefecilik çetesini takibe aldı. Polis, geçen ay iki çeteye aynı anda yaptığı operasyonda 71 kişiyi gözaltına alırken ilk gruptan 20, ikinci gruptan ise 27 kişi tutuklandı. Mali polis, dün sabah saatlerinde üçüncü çeteye yönelik baskın düzenledi. Aralarında telefon bayii, kuyumcu gibi meslek gruplarından kişilerin de bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı.

SEVGİLİ EVİNDE GÖZALTI

B.P.'nin evine giden polislerin kendisini bulamadığı, kısa bir araştırmanın ardından sevgilisinin evinde yakalanarak gözaltına alındığı ortaya çıktı. 6 aylık sürede 4 milyon TL'nin üzerinde vurgun yaptığı iddia edilen çete liderinin kendi adını ve soyadını taşıyan otomobili olduğu ve lüks düşkünlüğüyle tanındığı belirtildi.

Gözaltındaki şüphelilerden biri ifadesinin ardından serbest bırakılırken, B.P.'nin yanı sıra M.A., T.A., Y.D., M.K., S.T., İ.Ü., Ş.U. ve D.A.'nın sorguları sürüyor. Şüphelilerin yarın sabah saatlerinde 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak', 'örgüt faaliyetleri kapsamında tefecilik yapmak' suçlamasıyla adliyeye çıkarılacağı kaydedildi. Polis olayla ilgili soruşturmanın ve bankalarla vurgun boyutunun hesaplanması için ortak çalışmanın sürdüğünü açıkladı.

NASIL YAPIYORLAR?

Operasyon kapsamında gözaltına alınan şüphelilerin, kurdukları cep telefonu bayii, kuyumcu, beyaz eşya mağazası gibi işyerlerinde bankalardan aldıkları pos cihazlarını, yüksek faizle verdikleri borcun tahsilinde kullanıyor. Örneğin bankaya kredi kartı borcu olan kişi bu işyerlerine gidiyor ve kredi kartı borcunun ödenmesini istiyor. Şüpheliler, kredi kartı borcunu banka şubeleri veya ATM'den ödüyor, ardından, satış yapmış ya da hizmet vermiş gibi, pos cihazlarından tek çekim ya da taksitli olarak hem ödedikleri parayı, hem de alacakları faizini çekiyor. Şüpheliler, nakit para isteyenlere de yine belirli faiz oranlarında para veriyor ve kredi kartlarından çekim yaparak paralarını tahsil ediyor. Kredi kartı olmayanlara ise daha yüksek faiz oranlarında para veren şüpheliler aylık taksitler halinde parayı geri alıyor.