Çeşme Doğa ve Hayvanseverler ve Koruyanlar Derneği Başkanı ve aynı zamanda İzmir Valiliği İl Hayvan Koruma Kurulu Üyesi Semra Çetinsoy öncülüğünde toplanan hayvanseverler TBMM'nin yeni döneminde yasalaşmayı bekleyen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik öneren yasa teklifine 'Hayır' dedi. Bir basın açıklaması yapan Semra Çetinsoy, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanarak Başbakanlığa sunulan Hayvanları Koruma Kanunu'nda, bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının beraberinde birçok hak ihlalini getirdiğini söyledi. Çetinsoy, hayvan haklarıyla ilgili Türkiye'de yürürlüğe giren tüm mevzuatın, hayvanları değil insanları koruduğunu ve insan merkezci bir düşünce yapısıyla hazırlandığını belirterek, "Bu nedenle maksat, yine hayvanları korumak değil hayvan refahı adı altında göz boyamak ve hayvanlara uygulanan zulmü, katliamı, işkenceyi ve tahakkümün devamını sağlamaktır" dedi.

Hayvanların öldürülmesine olanak sağlayan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile 1930 tarihli 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun da yeni tasarıda yer almasının asıl amacının hayvan korumak ve hayvan haklarını gözetmek olmadığını vurgulayan Çetinsoy şöyle konuştu:

"İlgili komisyonlarda bekleyen tekliflerden 2/366 sayı numaralı olan yasa tasarısı ve haberlere konu olan son tasarı Hayvanları Koruma Kanunu'nun ruhuna tamamen aykırı maddeler taşımaktadır. Bu maddelerin biz hayseverler tarafından kabul edilmesi mümkün değildir. Öldürmenin uyutma tanımlamasıyla yasaya girmesi ve meşrulaştırılması kabul edilemez. Hayvanları yaşatmak yerine ne şekilde öldüreceğinin tanımlandığı bir yasayı kabul etmiyoruz. Şehirdeki tüm hayvanlar Doğal Yaşam Parkı diye adlandırılan bir meçhule götürülecekler, yani artık şehirde tek bir canlı hayvan göremeyeceğiz. Bu alanların öz Türkçe açılımı hayvanların gizli itlafıdır."



FO (AÖ/AAA)(FOTOĞRAF)