İzmir ve Çeşme arasında 607 milyon dolar harcanarak yapılan ve 1996 yılından buyana kullanılan 91 kilometrelik otoyol, son günlerde, yabani hayvanların tahrip olan tel örgülerden geçip, yola çıkmasıyla tehlike saçmaya başladı. Özellikle aç ve susuz kalan domuzların sürü halinde, yerleşim alanlarına inmek için geçtiği otoyolda meydana gelen trafik kazaları nedeniyle birçok kişi ölümünden döndü.

Son olarak geçen 4 Eylül’de saat 21.00 sıralarında AK Parti Çeşme İlçe Kadın Kolları Başkanı Gardenya Erdöl Çizmeci, Çeşme’den İzmir’e gittiği sırada, Zeytinler gişelerine 900 metre kala aniden karşısına çıkan domuz sürüsüne çarptı. Çizmeci’nin kullandığı 35 HU 914 plakalı otomobil hurdaya dönerken, 11 domuz da telef oldu. Kazayı yara almadan atlatan Çizmeci, "Domuzları görmemle, çarpmam bir oldu. En önde çok iri bir domuz vardı, ilk ona çarptım ve savruldum. O savrulmanın şiddetiyle de diğerlerine çarptım. Paniğe kapıldım ne yapacağımı bilemedim. Hatta arabadan sağ çıkamayacağımı düşündüm. Ama burnum bile kanamadan kazayı atlattım. Allah beni sevdiklerime bağışladı diye düşünüyorum. Kaza sonrası arayan birçok arkadaşım otoyolda giderken zaman zaman önlerine domuz veya domuz sürüsü çıktığını söyledi. Demek ki çekilen tellerde tahrip var ve hayvanlar da bu aralıklardan geçerek otoyola iniyor. Bu tellerin ilgili kurum tarafından elden geçirilmesini ve gerekli onarımların biran önce yapılmasını istiyorum" diye konuştu.

İLK DEĞİL, SON OLSUN

İzmir- Çeşme otoyolunda daha önce de benzer trafik kazalarının yaşandığını dikkat çeken oto kurtarma işiyle uğraşan Bülent Domatacı, "Yalnızca bu yıl yaklaşık 20 kazaya gittik. Bunların en az 15’i otoyolda domuza çarpılmasıyla meydana gelen kazalardı. Diğerleri ise alt yolda meydana gelen domuza çarpma kazaları. Bu tür kazalar son iki yılda önceki yıllara göre artış gösterdi. Kazalar genellikle akşamları oluyor. Güvenlik nedeniyle otoyol kenarına çekilen tel örgüler tahrip olmuş, bu nedenle insanların hayatları tehlikede. Özellikle, Zeytinler Alaçatı ve Karaburun Zeytinler arası domuzların yoğun olarak görüldüğü yerler. Geçen Eylül ayında ben de bir domuza çarptım. Hızlı olmadığım için yalnızca aracım hasar gördü" dedi.

YABANİ HAYVANLAR İÇİN YİYECEK BIRAKILMALI

Çeşme Doğa ve Hayvanseverler ve Koruyanlar Derneği Başkanı Semra Çetinsoy, "Domuzlar aç olduklarından dolayı yiyecek bulabilmek için dağdan köylere iniyorlar. Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri bir araştırma yapmalı ve bu konuda ayrıca avcılardan da domuzların hangi bölgelerde daha yoğun yaşadıkları bilgisini edinmeli. Daha sonra da yoğun popülasyon olan yerlere belli aralıklarla domuzlar için yiyecek bırakmalı. Bu bölgelere yiyecek bırakılsa hem hayvanlar telef olmaz hem de ölümcül kazalara sebebiyet vermezler" diye konuştu.

Çeşma Yarımadası'nı ortadan ikiye bölen otoyol yapıldığı dönemde de doğal hayata zarar vereceği gerekçesiyle tepki görmüş, yabani hayvanlar için geçitler bırakılması istenmişti.



FO(İÖ/SS)