Yıllardır Çeşme’de yaz turizminin 3 ayda bittiğinden şikayetçi olan yerel yönetim ve otelciler Çeşme ile Alaçatı’nın Türkiye genelinde reklamı, termal suyun daha fazla kullanılması sayesinde bu süreyi altı aya çıkardı. Çexme’de turizm sezonunu 12 aya yaymayı hedefleyen turizmciler umudunu yeni yatırımlarla açılacak beş yıldızlı otellere bağladı.

ALAÇATI’YI SÖRF UÇURDU

Alaçatı’da turizmi iki yönden değerlendiren Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "Sörf merkezleri ve çeşitli etkinlikler ile Alaçatı hem yerli hem yabancı turiste hitap ediyor. Yaz sezonunun en dolu olduğu süre içinde Alaçatı’da turizmin yüzde ellisini yazlıkçılar oluşturuyor. Bu yazlıkçılar ise Ağustos sonu itibariyle okulların açılmasına kendi memleketlerine dönüyor. Ama otellerimiz ve konaklama tesislerimiz zaten Mayıs ayının başından beri doluluğunu devam ettiriyor. Ekim sonuna kadar da yüzde 90’larda doluluk gösteriyor. 15 bin yatak kapasiteli Alaçatı’da 15 bin kişi de yazlıkçılardan oluşuyor. Yatak kapasitesi arttığında turizm altı ay değil 12 ay olacağına inanıyoruz. Zaten sezon boyunca turisti Alaçatı’ya çekmek için çeşitli fuarlar ve tanıtımlarda yer alıyoruz. Dünya sörf şampiyonasından balık tutma festivallerine kadar turizmin gereksinim duyduğu her şeyi yapıyoruz. Bundan sonra yeni yatırımlara güveniyoruz. Turizmde önce konaklama sorunlarının çözülmesi lazım" dedi.

"ÇEŞME’DE TURİZM SEZONU DEVAM EDİYOR"

Hem yerli hem de yabancı turistler ile verimli bir yaz sezonunu geride bıraktıklarını ifade eden Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, "Eylül ayınının 22'sine kadar Çeşme sınırları içerisinde bulunan turizm tesisleri yüzde 90’larda doluluğa sahip. Yazlıkçılar gitti ve Çeşme turizmi yabancı turistlere kaldı. Ekim sonuna kadar da turizmin süreceğinden eminiz. Çeşme’de daha iyi ve uzun bir sezon için Çiftlikköy, Ovacık gibi güney taraflarının yatırıma açılmasını bekliyoruz. Denizi, kumu ve yer itibariyle güney kesim çok elverişli. Ama yıllardır yatırım planları askıda ve yasaklarla uğraşıyoruz. Eğer bu engelleri aşarsak yatak kapasitesi istediğimiz seviyelere bu sayede ulaşmış olacak. Çeşme’de oteller altı ay, eğlence mekanları ise dört ay açık kalıyor. Bir değerlendirme yapacak olursak güzel bir sezonu geride bıraktık. Önümüzdeki yıl içinde yatırımları bekliyoruz" dedi.

"GEÇEN YILDAN DAHA İYİYİZ"

Mayıs ayından Eylül ayına kadar tüm otellerin istediği sonuçları aldığını ve Eylül ayında ise şimdiden yapılan rezervasyonlara göre geçen yıla göre daha iyi olduğunu söyleyen Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel, "Zaten her yıl daha ileriye giden bir turizm anlayışı söz konusu Çeşme’de. Hiç bir zaman geri gitmedik. Eylül ayında geçen eylüle göre artı yüzde 10’luk bir artış var doluluk oranlarında. 29 Ağustos’tan itibaren yerli turistler ve yazlıkçılar Çeşme’yi aniden terketmeye başladı. Ama bu otellerdeki durumu hiç etkilemedi. Çünkü yabancı turistler otellerimizi Eylül ayında doldurdu. Aldığımız verilere göre de Ekim’in sonuna kadar böyle devam edecek. Biz her zaman ve her yerde söylüyoruz. Çeşme Eylül ayında güzel" diye konuştu.

"YABANCILARLA ÇALIŞAN HEM EYLÜL’Ü HEM KIŞI DOLDURUYOR"

Yaz sezonunda yerli turistin Çeşme’den hiçbir zaman vazgeçmeyeceğini ancak yabancı turistin de Çeşme’yi daha iyi tanıması gerektiğini belirten ÇEŞTOB Yönetim Kurulu üyesi ve Ontur Otel Genel Müdürü Serkan Aksu, "Çeşme’de daha önceki yıllarda da yabancı turistler ile çalışanlar kazandı. Çeşme’nin denizi ve bulunduğu coğrafi konum itibariyle yaz sezonu Eylül başında bitiyor. Zaten okulların açılması ve havaların soğuması ile yerli turist ise evlerine dönüş yapıyor. Ama turizmin uzaması direk olarak yabancı turistlerle çalışmaktan geçiyor. Yapılan tanıtımlar ile önemli olan hedef kitlemiz olan yabancı turisti buraya çekmek. Biz Ontur ailesi olarak sezonumuz 8 ay sürüyor ve otelin doluluk oranı yüzde 95. Tüm otelcilerin de bunu yapması lazım" dedi.



EA(İÖ/SS)