İki çocuk babası Mümtaz Baytekin, 6 Kasım 2010 tarihinde Torbalı Tepeköy'deki evinden otomobili ile ayrılmış, Uşak'a gittiği belirlenen avukattan o günden bugüne hiçbir haber alınamamıştı. Baytekin'in otomobil Buca İlçesi'nde bir apartamanın otoparkında terkedilmiş olarak bulunmuştu. Polis, Baytekin'in Uşak'a, evlenmeden önce 4 yıl ilişki yaşadığı C.Y. ile konuşmak üzere gittiğini tespit etti. İfadelerine başvurulan eski sekreter C.Y. eşi E.Y. ve ağabeyi E.Y. olaydan haberdar olmadıklarını belirtti. Bu arada Baytekin'in eski sekreteri C.Y. ile mesajlaştığı, Uşak'a gittiği tespit edildi. Bunun üzerine C.Y. eşi E.Y. ve ağabeyinin kız arkadaşı D.A. gözaltına alındı.

CEP TELEFONUNDAN EN SON KULA'DA SİNYAL ALINDI 

C.Y, Baytekin'in yanında 4 yıl çalıştığını ve evlenme bahanesi ile kendisini oyalayan avukattan kurtulmak için E.Y. ile evlendiğini ancak Baytekin'in kendisine sürekli mesaj attığını anlattı. Evliyken Baytekin ile 3 kez birlikte olduklarını da anlatan C.Y, olay günü Baytekin'in kendisine, "Ne halin varsa gör. Ben kendime artık yeni bir hayat kurmaya gidiyorum" diyerek son bir mesaj attığını söyledi. Polis Baytekin'in kullandığı telefondan en son Kula'da sinyal alındığını tespit etti. C.Y ile eşi E.Y. tutuklanırken, D.A., tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırıkaldı. Kaçan ağabey E.Y. hakkında kırmızı bültenle arama kararı çıkartıldı. Sanıklar hakkında dava açıldı.

ÜÇÜNCÜ DURUŞMA

İzmir 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki cesetsiz cinayet davasının üçüncü duruşması yapıldı. Duruşmaya tutuklu sanıklar C.Y. ve E.Y., ölen Mümtaz Baytekin'in yakınları ve tarafların avukatları katıldı. Tutuksuz sanık D.A. ise gelmedi. Mümtaz Baytekin'in kardeşi avukat Ergin Baytekin, "Sanıklardan D.A., soruşturma aşamasında verdiği ifadesinde olayın nasıl meydana geldiğini ayrıntılı olarak anlatmıştır. Bizce bu sanığın üzerine atılı suç sabit bulunmaktadır. Olayda kullanılan aletler ve cesedin sarıldığı battaniyenin rengine kadar her şeyi söylemiştir. Bu sanığın da tutuklanmasın istiyoruz. Ayrıca tutuklu sanıkların sabit ikametgahları bulunmamaktadır. Tutukluluk hallerinin devamına karar verilsin" dedi.

Baytekin ailesinin avukatı Özkan Yücel de "Dosya kapsamı itibariyle sanıkların delilleri karartmaya çalıştıkları ortada. Bu nedenle tutukluluk hallerinin devamına karar verilsin" diye konuştu.

Cumhuriyet Savcısı da D.A.'nın suçun vasfı, mevcut delil durumuna göre tutuklanmasına yer olmadığını belirterek, gelmeyen tanıkların zorla getirilmesine, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

SANIKLARIN AVUKATINDAN ADLİ KONTROL TALEBİ

Mahkeme başkanı sanıklara bir diyecekleri olup olmadığını sordu. C.Y. ve E.Y., uzun süredir tutuklu olduklarını, koşulsuz ya da adli kontrol altına alınmak suretiyle tahliyelerini istedi. C.Y. ve E.Y'nin avukatı Dilek Yolyapan, "Dosyada toplanacak olan delillerin sonuca etkili olmayacağını düşünüyoruz. Bu nedenle sanıkların delilleri karatması gibi bir durum söz konusu değildir. Sanıklardan E.Y.'nin yakalanmamış olması da sanıkların tutukluluk hallerine ilişkin bir gerekçe olamaz. Sanıkların üzerine atılı suçlara ilişkin olarak somut deliller ileri sürülememektedir. Maktülün cesedi dahi henüz bulunamamıştır. Bu nedenle müvekkillerimin yargılama sonunda beraat edeceklerini düşünmekteyiz. Daha önce haklarında adli kontrol uygulaması yapıldığı halde kaçmamışlardır. En son çıkan üçüncü yargı paketi ile müvekkilerimin bihakkın veya adli kontrole alınmak üzere tahliyelirine karar verilmesini talep ediyorum" dedi.

Sanıkların diğer avukatı Emir Ali Kav da aynı talepleri dile getirdi. Tutuksuz sanık D.A.'nın avukatı Müjgan Adalı da "Müvekkilinin soruşturma aşamasında vermiş olduğu ifadenin yönlendirme sonucu alındığını düşünüyorum. Kendisinin saat 22.30-23.00 sıralarında arandığının beyan edilmesine karşın getirilen telefon kayıtlarında böyle bir aramanın olmadığı anlaşılmıştır. Bu nedenle bu ifadenin hayal ürünü olduğunu düşünüyorum, tutuklanması yönündeki talebin reddine karar verilsin" diye konuştu.

Mahekeme heyeti, yakalanamayan E.Y.'nin kırmızı bültenle aranmasının devamına, gelmeyen tanıkların zorla getirilmesine, telefon konuşması dökümlerinin beklenmesine, D.A.'nın tutuklanma isteminin reddine, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verip, duruymayı erteledi.



BK(AÖ/AK)