SDÜ Biyoteknoloji Bölümü öğretim üyeleri, Türkiye'de ilk kez sterilizasyon cihazı üretimi yaptı. Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Fatih Ali Canlı, cihazın üretimi için Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'ndan (KOSGEB) destek aldıklarını açıkladı. Doç. Dr. Canlı, "Cihazın prototipini geliştirmek için destek aldık. Çalışmaların başarıyla tamamlanmasından sonra cihazı seri olarak üretmeye başladık. Bunun için ayrıca KOSGEB'ten seri üretim desteği aldık. Üretimini yaptığımız cihaz, 20 saniyede 250 derecede cerrahi el aletlerini ani olarak sterilize edebiliyor. Cihazımızdan ilk parti olarak 100 adet ürettik" dedi.

HEDİYE ETTİLER

İlk etapta üretilen cihazları kamu kurumlarına hediye ettiklerini söyleyen Doç. Dr. Canlı, cihazın tıp alanının yanı sıra, SPA, berber ve kuaförlerde de kullanılabileceğini kaydetti.

Cihazın 20 saniyede cam ve metal tüm tıbbi aletleri sterilize edebildiğini ve tüm mikropları bu süre içerisinde öldürebildiğine dikkati çeken Doç. Dr. Canlı, "Bazı kadınlar SPA ve kuaföre giderken AIDS ve Hepatit gibi hastalıkların bulaşmaması için malzemelerini yanlarında götürüyor. Bu cihazın kullanımının yaygınlaşmasıyla böyle bir sorun da ortadan kalkmış olacak" dedi.

SDÜ Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Laboratuvarı'nda görev yapan öğretim üyeleri de cihazın etkinliğini deney ortamında test etti. Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Selçuk Kaya, cihazın yeterli sterilizasyon sağlayıp sağlayamadığını öğrenebilmek için laboratuvarda gerekli testleri yaptıklarını belirterek, cihazın sterilizasyon açısından sağlıklı olduğunu vurguladı.