'Çoruh'tan Kaçkarlara 2012 Festivali' için 23- 25 Ağustos tarihleri arasında geleceklerin deniz seviyesinden 3 bin 300 metre yükseklikte bulunan Yedigöller'e çıkmalarını kolaylaştırmak için İspir Belediyesi merdiven yaptırdı. Kaçkarlar'ın güneye bakan yüzüne yapılan betondan merdiveni çevreciler, doğaya karşı saygısızlık ve katliam olarak nitelendirildi. Büyük kentlerden gelenlerin kullandığı merdivenler, festival bitiminde kimlikleri henüz belirlenemeyen kişiler tarafından tahrip edildi. Yedigöller'in SİT alanı olmadığını belirten Vali Sebahattin Öztürk, merdivenleri yıkanlar hakkında adli işlem başlatıldığını bildirdi.

Doğaseverlerin eleştirdiği İspir Belediye Başkanı AK Parti'li Osman Çakır, 5 metre genilşliğinde 90 metre uzunluğundaki merdivenin yıkılmasından üzüntü duyduğunu söyledi. Çakır, şöyle dedi:

"Bu insanlara ne yapsan boşuna. Oraya insanlar gitmeyecekse nasıl tanıtım yapılacak? Yedigöller'i herkese tanıtmak, turizme açmak istedik. Yine söylüyorum; burası SİT alanı değil. Yolun köylerinden geçmesini isteyen köylüler festival sonrası merdivenleri yıktı. Koruması bizim değil, devletin işi. Biz bir hizmet verdik. Merdivenler yok artık. Beton kalıntılarını kaldıracaklar veya kaldıracağız. Vatandaşın bu tepkisi niye? İnsanın gitmediği yerden ne olur? Yol, medeniyet demektir. Bana göre çok cahil bir düşünce. Hazine arazisi olduğu içinde maliye ve kaymakamlığın yapabileceği birşey. Merdivenleri yaptığım için bana çok teşekkür etmişlerdi. Ama yıktılar artık benim yapabileceğim birşey yok."

Rize İl Genel Meclis üyesi ve Turizm Komisyonu Başkanı AK Pati'li Emin Kanbur, merdivenlerin yıkılması ile ortaya kirliliğin ortaya çıktığını söyledi. Kanbur, şöyle konuştu:

"Bölgede bir tahribat meydana geldi. Başkan bir çıkış yolu arıyor artık. Mor Yayla'dan Yedigöller'e çıkan araç yolunun son noktasının devamı betonlanmış. Oranın SİT alanı olup- olmaması önemli değil. Doğal mirasımızı geleceğe aktarmak zorundayız. Başkana kim teşekkür etmiş? 70 yaşını aşmış gezemeyen birkaç kişi mi? Rizeliler, İspirliler'in dostu. Başkan, doğaya saygılı olsun. Beton yerine ahşap mimarıyla merdiven yapsa bu sorunu çözebilirdi."

Yedigöl köyü muhtarı Hüseyin Erdoğdu, bazı köylülerin merdivenleri yıktığını doğruladı, turizme karşı olmadıklarını söyledi. Erdoğdu, "Oraya yol yapılacaktı ancak buna izin vermedik. Biz kendi vadimizden yolun yapılmasını istiyorduk. Bu yüzden yol yapımına müdahale ettik. Daha sonra merdiven yaptılar. Yedigöller'e giden yol bizim köyden yapılırsa bölgeye gelen yerli ve yabancı turistler burada geçmek zorunda kalacak. Bu da bizim turizmden kazanmamızı sağlayacak. Yıllardır bunun için uğraşıyoruz. Bölgeye kampa gelenler balık tutuyor, tüp patlatıyor ve kirletip gidiyorlar. Balıklar ölüyor çevre kirleniyor. Yol köyümüzden geçerse bölgenin koruması da bizim elimizde olur" diye konuştu.



NÖ(KS/İD)