TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Yozgat'ın Çekerek İlçesi'nde Osman Durmaz Anadolu Öğretmen Lisesi ve 200 kişilk Kız Yurdu'nun açılış törenine katıldı. Açılışta konuşan Çiçek, eğitimin önemine vurgu yaptı. İlköğretimden üniversiteye 20 milyon öğrencinin eğitim gördüğünü belirten Çiçek, şöyle devam etti:

"Bunun bir devlet için, bir millet için ne kadar önemli bir değer, ne kadar önemli bir kaynak olduğunu, ne kadar şükredilmesi gereken bir husus olduğun bilmemiz gerekiyor. Dünyadaki 193 devletten belki üçte birinden fazlasının nüfusu bizim gençlerimiz, çocuklarımız kadar bile değil. Onunu için Türkiye dünyada başa güreşecek olan ve inaşllah Cumhuriyetimizin kuruluşunun yüzüncü yılına geldiğinde dünyanın gelişmiş 10 ülkesi arasına girebilecek olan bir ülkenin böylesine bir kaynağa imkana salip olması şükredilecek bir husustur. Eğer bu çocuklarımız, bu gençlerimizi iyi yetiştirebilirsek. Çünkü bizim bundan başka çıkar yolumuz yok. En doğru yol, bu insanımızı iyi eğitmektir. Bizim öyle toprağı kazıp altından çıkaracağımız petrolümüz, doğalgazımız yok, avanta gelir kayanaklarımız yok. İnce iğne ile kuyu kazıp, bu coğrafyada varlığımızı sürdüreceğiz. Bundan başkada çaremiz yok. Oun için insanlarımızı iyi eğitmemiz gerekiyor."

'ÇEVREMİZ BİR BELALI COĞRAFYA'

Çiçek, dünyada 13 tane riskli bölgenin olduğunu, bnlardan 11'inin Türkiye'nin etrafında olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Çevremiz bir belalı coğrafyadır. Bu çoğrafyanın ortasında da Türkiye var. Biz varız millet olarak biz varız. İnşallah burası bizim ebedi vatanımızdır. Ebediyete kadar burada anlımız açık, başımız dik, namerde muhtaç olmadan varolacak, yaşayacaksak bu çocukların iyi eğitiminden geçiyor. Biz Türkiye olarak halen bulunduğumuz bu safhada bilgiyi kullanan toplumuz. Japonlar üretiyor, Almanlar üretiyor Amerikalılar üretiyor keşfediyor, biz de o bilgiyi kullanıyoruz. Bu çok doğru bir yol değildir, eksik bir yol. Biz bilgiyi kendimizin üretmesi gerekiyor. Oturduğunuz yerden de bilgi üretilmiyor. işte bu okullardan yetişecek insanlarımız bilim adamları olacak, ileride devletine milletine faydalı insanlar olacak, işadamı olacak sanayici olacak. Böylece Türkiye hem bilgiyi üretene, hem de bilgiyi kullanan bir toplum olduğu takdirde bugün dünyada gelişmiş 20 ülke içerisinde 16- 17'nci sırasındayız 11 sene sonra dünyanın ilk on ülkesi arasına gireceksek, ancak bu yolla girebiliriz. Başka çerisinde yoktur. Onun için eğitim bizim için hiçbir zaman vazgeçemeyeceğiz bir konudur. Devlet olarak öncelik vereceğiz, millet olarak öncelik vereceğiz. Hayır severlerimiz destek verecek, imkan verecek ve Türkiye inşallah 10-12 yıl sonra dünyanın gelişmiş şampiyonluğa oynayan ilk 10 ülkesinden birisi olmaya hak kazanacaktır. Bunu da başaracağız."



HG(AY/SS)