Çamlıhemşin İlçesi Boğaziçi Köyü’nde 2 yıl önce köylüler tarafından ayağı kırık halde bulunan karaca yavrusu, tedavisi için aynı köyde yaşayan Vahşi Hayat Derneği Başkanı ve fotoğraf sanatçısı Cemal Gülas’a getirildi. Gülas, çağırdığı veterinere tedavisini yaptırdığı ve adını 'Bambi' koyduğu karaca yavrusunu bir süre gözetim altında tuttu. Tedavisinin ardından doğaya salınan karaca yavrusu, 2010 yılının Kasım ayında bu kez avcılar tarafından vuruldu. Köylüler, yine yaralı halde buldukları Karacayı Cemal Gülas'a getirdi ancak yavru bu kez kurtarılamadı.

Karaca yavrusunu vuranları bulamayan, bu nedenle işlem yapamayan dönemin Rize Çevre ve Orman Müdürlüğü, yabani hayvanı alıkoyduğu, kendilerine haber vermediği ve tedavi süresince insana alışarak yabani özelliğini kaybeden karaca yavrusunun vurulmasına neden olduğu iddiasıyla Gülas hakkında, 3 bin 250 TL tazminat talebiyle Çamlıhemşin Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açtı.

Davanın bugün görülen 2’nci duruşmasında Gülas, iddiaları reddetti. Tanıkların Karaca’nın tedavisinin doğal ortamında yapılıp doğaya salındığı yönünde verdiği ifadelerden sonra duruşma, 25 Nisan tarihine ertelendi.

"İNSAN ELİNE GEÇEN HAYVANLAR ZULME UĞRADI"

Konuyla ilgili açıklama yapan Gülas, Vahşi Hayat Derneği’nin kuruluş amaçları arasında,  yaralı ve insan eline geçmiş vahşi hayvan yavrularının beslenerek tekrar doğaya kazandırılmasının yer aldığını hatırlatarak, yaralı karaca yavrusunun tedavisinin ardından doğaya salındığını belirtti. Gülas, şunları söyledi:

"Sivil toplum örgütü olarak insan eline geçen yaralı hayvanlara yardım etmeyi amaç edindik. Bu amacı edinmemizin nedeni, dönemin Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nün fiziki şartlarının insan eline geçmiş hayvanlara yardım etmeye müsait olmayışıdır. İlimizde bu işi yapması gerekenler görevlerini anlamayıp aksatınca insan eline geçen hayvanlar sürekli zulme uğradı. Zulme uğrayanlar uğradı, uğramayanlar ise teslim edildikleri yerden hiçbir zaman sağ çıkıp doğaya dönemedi. Bu hayvanlara yardım için harekete geçtik. Derneğimize ilk teslim edilen ayağı kırık Karaca yavrusunu doğal ortamda tedavisini gerçekleşirdik. İlk haftadan sonra Karaca doğal yaşamına geri döndü. Daha sonra Karaca’yı avcılar vurdu. Yaralanan Karaca, köylüler tarafından bulundu ve bize getirildi. Biz de veteriner getirdik ancak Karaca’yı kurtaramadık."

İNSAN ELİNE GEÇMİŞ HAYVANLAR İÇİN CİDDİ MERKEZLER KURULMALI

Yaralı Karaca’ya yardım ettikleri için haklarında dava açıldığını ifade eden Gülas, "Bizim üzüldüğümüz, dönemin Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nün, yaralı hayvanları baktıkları deponun fiziki şartlarını düzeltmek yerine bu konuda adım atarak yaralı hayvanlara yardım eli uzatan kişilere karşı saldırıyor olmasıdır. Bunu anlamadık ve anlamayacağız. Değişen yönetimin bizim durumumuzu anlayacağına ve insan eline geçen vahşi hayvanlar için ciddi iyileştirmeler yaparak ciddi merkezler kuracağına inanıyoruz" dedi.



MK(TM/SS)