Rengin Arslan / İstanbul

GYV Başkanı Mustafa Yeşil Onursal Başkanlarının iadesinin gündeme getirilmesini, "Camia sanki Amerika’nın güdümündeymiş imajı ve algısı oluşturmaya dönük bir gayret" olarak nitelendirdi.

İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyen Yeşil, "Hukuk ilkeleri açısından Fethullah Gülen’in iadesini gerektirecek ve uluslararası nitelikte kabul edilebilecek hiçbir gerekçe ve delil bulunmamaktadır" dedi.

Başbakan Erdoğan geçen hafta Amerikan PBS Televizyonu'na verdiği mülakatta, "Stratejik ortağımız ABD’nin Fethullah Gülen’i iadesini ümit ediyorum. En azından sınır dışı etmeliler" demişti.

Mustafa Yeşil ise Erdoğan’ın bu açıklaması ile ilgili olarak, "Muhtemel bir soruşturma sürecinin ne kadar siyasi olacağının kanıtıdır" değerlendirmesinde bulundu.

"Paralel yapı varsa, üzerine gidilsin"

GYV Başkanı, devlette "paralel bir yapı" olduğu iddiaları ile ilgili olarak ise şunları söyledi: "Paralel yapı diye ifade edilen, kanun ve hukuk dışı hareket eden; bağımsız bilgi, belge ve hedefler üzerinde çalışan bir yapı varsa bu yapının üzerine gidilmesi, hukuki yollarla bunun tespiti ve netice itibarıyla da bu yapının yargılanması gerekir."
"Yargının bununla ilgili attığı en ufacık bir adım veya tespit olmadan, Camia ile bu yapının ilişkilendirilmesi ve bunun üzerinden Camia’ya suçluluk isnadını asla hukuki bulmuyoruz."

Basın toplantısında "hukuk dışı dinleme" iddialarına da değinen Yeşil, özellikle Dışişleri Bakanlığı’nda yapıldığı ileri sürülen ve kamuoyuna sızdırılan dinlemelerle ilgili sorumluların bulunmasıyla ilgili adım atılmadığını söyledi.

Yeşil, "Zira bu bir devlet ve millet meselesidir. Devletin en mahrem görüşmelerini dinleyen ve sızdıranların yanı sıra görevini ihmal ederek bu zaafı oluşturanlardan da hesap sorulması hükümetin namus borcudur" dedi.

Başbakan Erdoğan ise 17 Aralık'ta başlatılan yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının kendisine yönelik bir "darbe girişimi" olduğunu söylüyor ve bundan devlet içinde yapılandığını söylediği "paralel yapıyı" sorumlu tutuyor.