İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen aralarında Cem Uzan, annesi Melahat Uzan ve kız kardeşi Ayşegül Uzan'ın da bulunduğu 18 sanığın yargılandığı "nitelikli banka zimmeti" davasının 32. duruşmasına tutuksuz sanıklar Salih Bora, Emnie Birsen Canpolat, Mustafa Tunç Seber ve Mahmut Sağır ile taraf avukatları katıldı.


Daha önceki duruşmada Cumhuriyet Savcısı Selamettin Celep, esas hakkındaki görüşünü açıklamış, Cem Uzan'ın "zimmet" suçundan 18 yıl hapisle cezalandırılmasını istemişti. Savcı Celep ayrıca davanın, aynı mahkemede görülen Cem Uzan, babası Hakan Uzan'ın sanıkları arasında yer aldığı 34 sanıklı "suç işlemek için örgüt kurmak ve bu örgüte üye olmak", "zimmet " ve "dolandırıcılık" davasıyla "aralarında geniş bağlantı" olduğu gerekçesiyle birleştirilmesini talep etmişti. Talebi değerlendiren mahkeme heyeti, davalar arasında fiili ve hukuki irtibat olduğu gerekçesiyle birleştirilmelerine karar verdi. Davada toplam sanık sayısı 48 oldu. Mahkeme ayrıca, Cem Uzan'ın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, dosyadaki maddi tespitler ve yargılama aşamasında yurtdışına çıkmış olması nedeniyle hakkında verilen yokluğunda tutuklama kararının sürdürülmesine, yakalandığında Türkiye'ye iadesi için yapılmış olan ve yenilenen işlemlerin sonucunun beklenmesine hükmetti. Mahkeme, Kemal Uzan, Hakan Uzan ve Yavuz Uzan hakkında verilen yakalama emirlerinin yerine getirilmesinin beklenmesini kararlaştırdı. Kararın açıklanmasının ardından Mahkeme Başkanı Ertuğrul Tokalakoğlu, davayı 11 Haziran 2012'ye erteledi.


SAVCI UZAN'A TOPLAM 36 YIL İSTEMİŞTİ


Savcı Selamettin Celep iki davanın daha önceki duruşmalarında görüşünü açıklamıştı. Savcı, Cem Uzan'ın da aralarında bulunduğu 34 sanığın "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve örgüte üye olmak", "dolandırıcılık" ve "zimmet" suçlarından yargılandığı davada sanık Cem Uzan'ın "zimmet" suçundan 18 yıl hapisle cezalandırılmasını istemiş, yine Cem Uzan'ın sanıkları arasında yer aldığı 18 sanıklı "nitelikli banka zimmeti" davasında da Cem Uzan'ın "nitelikli zimmet" suçundan 18 yıl hapisle cezalandırılmasını istemişti.


(BB)