İpsala Belediye Başkanlığı tarafından bu yıl 13’ncüsü düzenlenen Çeltik ve Kültür Sanat Festivali’ni dün ilk çeltik hasadıyla birlikte başladı. İpsala’da düzenlenen festivale CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, CHP Edirne Milletvekilleri Recep Gürkan ve Kemal Değirmendereli, CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Siyam Kesimoğlu, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, İpsala Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Karagöz, çevre ilçe ve beldelerin belediye başkanları ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Festivalin açılışı çeltik tarlasındaki ilk hasatla başladı. Hasat öncesi konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, Türkiye’de her 3 kilo pirinçten bir kilosunun İpsala’da üretildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Açlık, dünyayı kasıp kavuruyor. Aç 1 milyar insana yeni açların ekleneceğinden şüphe ediliyor ve tarım ve gıda fiyatları hızla tırmanıyor. Dünyada çeltik fiyatları da tırmanıyor. İşte biz bu ortamda bereketli topraklarda çeltik hasadı yapıyoruz. Bu hasadın çok büyük heyecanla başlaması gerekiyor. Ancak, üreticiler çok büyük kaygı içerisinde. Çünkü 2 yıl önce çeltik 1.5 liraydı, önceki yıl 1 lira, geçen yıl 80 kuruş oldu. 'Bu sene ne olacak?' diye bekliyorlar. Toprak Mahsulleri Ofisi alım yapacak mı kaygılarını taşıyorlar. Türkiye’de Osmancık 97’nin ıslah edilmesinden sonra çeltik verimi ve üretimi önemli ölçüde arttı. Uygulanan yanlış politikalar çeltiği olumsuz bir noktaya sürükledi. Geçen yıl kilo 80 kuruşlara inince 1 milyon 200 bin dekar olan ekim alanı 1 milyon 50 bin dekara kadar geriledi. Daha az alanda çeltik üretiyor. Hem de en çok ihtiyaç olduğu bir dönemde. Hükümet üreticiye ödemek yerine Amerika ve uzak Asya’ya çeltik ve pirinç ithalatına 263 milyon dolar para ödendi. Son 10 yılda 2 milyon 658 bin ton çeltik ithal etti. Bunun karşılığında 1 milyar 193 milyar dolar para ödedi. Bu 1 milyar doları Amerika yada uzak Asya’ya vermek yerine kendi üreticimizin sorunlarını çözmek için nitelikli gayretler içerisinde girseydik. Bugün ihtiyacımıza yetecek bir çeltik üretimi muhatap olmaz mıydık. Doğru politikanın hedefi bu olmalıydı. 1 lira 50 kuruşun altında bu topraklarda çeltiğin mal etmenin imkanı yoktur. İcarla ekiyorsanız kira bedelini de düşününce çeltiğin maliyeti yükselir. Toprak Mahsulleri Ofisi uzun süredir piyasaya girmediği için çeltik üreticisini örgütlü piyasa ile karşı karşıya bırakıyor."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Günaydın ve beraberindekiler ilk hasat için tarlaya geçti. Burada çeltik hasat makinesine binen Günaydın ve beraberindeki milletvekilleri çeltik tarlasındaki ilk hasadı yaptı.

BAKANLA ÇELTİK GÖRÜŞMESİ

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Kerman, çeltik üreticilerinin sorunlarını anlatabilmek için önümüzdeki hafta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile görüşeceklerini anlatarak, şöyle konuştu:

"İpsala’da yaklaşık 220 bin dönümde çeltik ekimi yapılıyor. Ancak, kilo bazında piyasadaki fiyatlar düşük olduğu için üreticiler çok büyük sıkıntılar yaşıyor. Biz üreticilerin sorunlarını önümüzdeki hafta tarım bakanımızla bir araya gelerek anlatmaya ve çözüm bulmaya çalışacağız. Biz üretimin yanında pirinç tüketimini de arttırmak istiyoruz. İpsala pirincinin tanıtılması ve tüketilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Tüketim arttıkça fiyatlarında daha iyi bir noktaya geleceğini düşünüyoruz."

CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan ise çeltik üreticilerin büyük sıkıntılar içerisinde olduğunu belirterek, İpsala’nın Türkiye’nin en büyük pirinç ihtiyacını karşılayan bir merkez konumunda olduğunu söyledi. Gürkan, "Üreticiler düşük alım fiyatları nedeniyle büyük zararlar ediyor. Alım fiyatlarının yükseltilmesi daha çok üretimin yapılmasına neden olacaktır" diye konuştu.

KURBAĞALARI YARIŞTIRDILAR

İpsala Meslek Yüksekokulu önünde toplanan festival korteji, Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Stant ve sergilerin açılışının ardından festival geleneksel hale getirilen kurbağa yarışması ile devam etti. Festival alanına konulan 9 bölmeli tahtalar üzerinde çocuklar ellerine aldıkları kurbağaları yarıştırdı. İlçede oldukça sevilen yarışmada kurbağaları elinde tutamayıp kaçıran çocuklar renkli görüntülere neden oldu. Yarışmacı çocuklar kadar aileleri de kurbağa yarışmasına büyük ilgi gösterdi. Yarışmacılar 2 bölüm halinde yapılan kurbağa yarışlarında kulvara bırakılan kurbağalara dokunmadan ilerlemesini sağlayarak birinci gelmeye çalıştı. Yarışmalarda dereceye giren 6 çocuğu ödül verildi.

PİLAV İZDİHAMI

Festival alanındaki açılış törenleri ardından katılanlara pilav ve ayran dağıtıldı. Görevlilerin sıraya girmesini istediği kişiler, pilav ve ayran alabilmek için izdihama yol açtı. Pilav almak isteyenler ile dağıtım yapan görevliler arasında izdiham nedeniyle zaman zaman tartışmalar çıktı. Küçük paketlerdeki yaklaşık 1000 paket pilav kısa sürede tükendi.



EÖ(LK/İD)