Suriye konusunda Türkiye'nin üzerine düşeni yapacağıhı anlatan Hüseyin Çelik, bu aşamada tampon bölge oluşturulması konusunda alınmış bir karar olmadığını, büyükelçiliğin resmen ve diplomatik olarak çekilmesinin de söz konusu olmadığını anlatırken, "Şam'daki büyükelçiliğimiz bünyesinde vatandaşlarımıza hizmet veren başkonsolosluğun faaliyetleri askıya alınmıştır. Konsolosluk hizmetleri Halep Konsolosluğu üzerinden verilmektedir" diye konuştu.

"GELEN İNSANLAR EN İYİ ŞEKİLDE AĞIRLANMAKTADIR"

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacı sayısının 16 bin 79 kişi olduğunu hatırlatan Çelik, bu sayının artma eğilimi gösterebileceğini anlatırken, şöyle devam etti:

"Hatay dışında Gaziantep'n İslahiye İlçesi olmak üzere yakın yerlerde sığınmacılar için yeni kamplar hazırlanmaktadır. Gelen insanlar en iyi şekilde ağırlanmaktadır. Sağlık hizmetleri en iyi şekilde kendilerine verilmektedir. Türkiye, ister rejim tarafı, ister rejim muhalifi olsun onlara gereken insani desteği vermektedir. Türkiye kendi halkına tanklarla giden Suriye rejiminini gitmesini istemektedir. Türkiye'nin rejim ve yönetimle problemi vardır. Türiye'nin Suriye halkı ile hiçbir zaman problemi olmamıştır. Humus'ta sergilenen  ile Bosna-Hersek'te sergilenen vahşet ile eşdeğerdir. Dünyanın göz önünde Beşşar Esad halkını katletmeye devam ediyor. Türkiye bu süreci başından beri takip ediyor. 'Suriye'nin Dostları Toplantısı'na Türkiye ev sahipliği yapacak. Bu toplantıda Suriye yönetimi ile ilgili önemli kararlar çıkacağını sanıyorum."

KAYIP TÜRK GAZETECİLER

Suriye'de kendilerinden haber alınamayan 2 Türk gazeteci ile ilgili konuşan Hüseyin Çelik, "Suriye yönetimi bu gazetecilerin kendi ellerinde olduğuna dair henüz resmi bir açıklama yapmadı. Türkiye resmen Suriye'ye çağrıda bulunmuştur. Türkiye'nin Suriye yönetimine gazetecilerimizin can güvenliklerinin sağlanması, onların bulunması ve Türkiye'ye iadesi yönünde resmi bir başvurusu olmuştur. Ancak bu saate kadar bu gazetecilerin nerede olduğu ve kimin elinde olduğu ile ilgili olarak Türkiye'ye bir cevap verilmiş değildir. Şu aşamada bundan fazla söyleyebileceğimi maalesef detaylı bir bilgi de yok" diye konuştu.

AFGANİSTAN'DA HELİKOPTERİN DÜŞMESİ

Afganistan'da helikopter düşmesi sonucu şehit olan 12 askerin ardından muhalefetin eleştirilerine değinen Hüseyin Çelik şunları söyledi:

"Türkiye'nin milli menfaatleri göreceli bir kavramdır. CHP'ye göre milli menfaat başkadır, bize göre milli menfaat çok daha başkadır. Kore Savaşı'nda beri dünyanın birçok yerinde özellikle insanı yardım amaçlı olarak bizim ordumuz olmuştur. Lübran ve Kosova'da olduğu gibi. Afganistan'da da insanı yardım amaçlı ve barış amaçlı olarak ordalar. Kaza meydana gelmiştir. Kaza, Afganistan'da değil Türkiye'de de olabilirdi. Savaşa giderken birileri tarafından saldırıya uğramış değillerdir. Bzim Afganistan'daki askerlerimiz bi zati Afganistan halkının güvencesi durumundadır orada. En çok sevilen asker bizim askerimizdir. Birçok ABD'li asker rahat dolaşmak istediği zaman bizim bayrağımızı omuzuna ve koluna takıp öyle geziyor. Askerlerimiz Afgan halkı ile çatışırken hayatlarını kaybetmemişlerdir. Bir kaza meydana gelmiştir. Türkiye'de herhangi bir göreve giderken bu tür kazalar maalesef zaman zaman oluyor. Muhalefet buradan hareketle 'Orada ne milli menfaatimiz var ?' şeklinde sorgulma yapabilir. Ak Parti kesinlikle bu düşüncede değildir. Biz artık dünya ülkesiyiz."



DHA(MV/İD)