Celattin Can, yaptığı konuşmada, Akil İnsanlar Heyeti oluşturulduktan sonra, kendilerine 7 bölgenin kendi raporunu hazırlayarak hükümete sunacağını, bu 7 rapordan tek bir rapor hazırlanarak kamuoyuna sunulacağının açıklandığını söyledi. Ancak bunun yerine getirilmediğini belirten Can, son olarak dün açıklanan "demokratikleşme paketi"nde halktan toplanan görüş, öneri ve taleplerin pakette yer almadığının görülmesi üzerine, heyetlerin raporlarının kamuoyuna açıklanması ihtiyacını duyduklarını kaydetti. Can, bugün basına dağıttıkları raporların, her heyetten birer kişinin kendilerine gönderdiği raporlar olduğunu söyledi.


"Demokratikleşme paketi"nin pek çok kişinin beklentilerini karşılamadığını kaydeden Can, İç Anadolu Bölgesi'nde 5 bin kişiyle konuştuklarını, ancak heyetin hazırladığı rapora ancak 2 bin kişinin görüşünün girdiğini ifade etti. Can, bunun üzerine kendisinin ek bir rapor hazırlayarak hükümete sunduğunu bildirdi.


"Demokratikleşme paketi"ndeki maddeleri tek tek değerlendiren Can, "Bizim vardığımız sonuç şu; paket beklentileri karşılayacak, çözüme katkı sunacak, Türkiye’yi demokratikleştirecek bir paket değil. Bu paket ile biz akil insanların fazla bir ilgisi de yok. Biz bir nevi PR çalışması yapmışız aslında. Hükümet almış bunu okumuş, bir iki noktasından yararlanmış anladığım kadarıyla. Ama bununu içeriğinin Akil İnsanlarla ilgisi yok. Terörle mücadele kanunundan hiç söz edilmiyor. Ana dilde eğitimi kolejlere havale ederek demokratikleşme hedeflenmiş. Bu olsa olsa özgürlükleri özelleştirerek taşeronlaştırmadır aslında. Başbakan paketin içine demokrasi koymayı unutmuş" dedi.


Doğu Anadolu heyetinden Zübeyde Teker ise paketin açıklanmasıyla birlikte kendisini daha da ötekileştirilmiş hissettiğini söyledi. Kürt, Alevi, kadın ve sosyalist kimliklerini hatırlatan Teker, pakette bu kimliklerine dair taleplerin yer almadığını dile getirdi. Siyasi tutuklular, dağlardaki ve askerdeki binlerce genç için kaygılı olduğunu kaydeden Teker, "demokratikleşme paketi"nde yol temizliği olarak açıklanan hiçbir maddenin yer almadığını dile getirdi. Kimlik ve kültürel hakların bir iki paketle çözülemeyeceğini kaydede Teker, açıklanan paketin, Akil İnsanlar Heyeti raporlarındaki taleplerin yüzde 1'ini dahi karşılamadığını söyledi. Teker, "O zaman neden bu halka gidildi" diye sordu.

Teker, paketin sürece cevap olabilecek bir paket olmadığını söyleyerek, halkın taleplerinin gündeme alınmasını istedi.