Çek Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus, Mersin'in Tarsus İlçesi'ne geçti. İlk olarak Saint Paul Kilisesi Anıt Müzesi'ni gezen Cumhurbaşkanı Klaus, Müze Müdürü Mehmet Çavuş'tan bilgi aldı. Klaus, daha sonra Ulu Camii'ye geçti. Burada Müftü Abdulkerim Akbaba'dan cami hakkında bilgi alan Klaus, camiyi bir süre gezdi. Ardından tarihi Kırkkaşık Bedesteni'ne geçen Klaus, burada yöresel içeçek olan içinde baharatlar ve ceviz bulunan 'kaynar' içerek, protokol mensuplarıyla sohbet etti. Klaus ve beraberindekiler daha sonra sırasıyla Antik Roma Yola ve Saint Paul Kuyusu'nu gezdi.

Hıristiyanların hac yeri olarak kabul ettiği Saint Paul Kuyusu'ndan kova ile su çeken Klaus'a, Tarsus Belediye Başkanı MHP'li Burhanettin Kocamaz, ahşap işlemeli Saint Paul Kuyusu tablosunu hediye etti. Vaclav Klaus, "Türkiye'nin çok yönlü tarihinin bilincindeyim, burası da Türkiye tarihi oluşturan mozaiğin önemli taşlarından birini teşkil etmektedir. Türk topraklarına da ayak basmak beni çok mutlu etti. Çünkü resmi temaslar esnasında sadece arabalara biniyoruz" dedi.

Ziyaretin tamamlanmasının ardından gezi için protokole teşekkür eden Klaus, çevrede asılı olan ülkesinin bayraklarına bakıp, "Çek Cumhuriyeti'nden daha çok bayrak asılmış" diyerek espri yaptı.

Cumhurbaşkanı daha sonra Mersin'e geçti.



Tolunay DUMAN/ TARSUS(Mersin),