Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Bodrum Şubesi’nin davetlisi olarak ilçeye gelen sanatçı Sunay Akın, Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezi'nde, 2001 yılından bu yana güncelleyerek sürdürdüğü 'Söz Dinletisi' isimli tek kişilik oyunu sahneye koydu. Osmanlı döneminden günümüze kadar olan tarih sürecinde eğitimsizliğin, cehalet ve gelişen bilim ve teknolojiye ayak uyduramamanın, ülkeye ve insanlığa olan zararlarını sinevizyonda tarihi olaylarla sahneye koyan Akın zaman zaman kendi hayatından da örnekler verdi.

"HİTİTLİ'YİM HEM DE İÇİNDEN"

ÇYDD Derneği Bodrum Şubesi Başkanı Meral Saraçbaşı, sanatçı Zaliha Ayvar’ın da aralarında bulunduğu kalabalık bir davetli topluluğunun kahkaha ve alkışlarla izlediği oyunda Akın, İstanbul'da kurduğu Oyuncak Müzesi'nin dünyanın en iyi oyuncak müzesi ödülünü aldığını buna rağmen Türkiye'den kendisini tek bir kişinin dahi tebrik etmediğini, bu durumun traji komik olduğunu belirtti. Akın, oyuncakların, çocuğu oyalamak için değil hayal dünyasını geliştirmek için alınması gerektiğini anlattı. Müze önünde neden zürafa heykeli bulunduğunu, büyük şair Nazım Hikmet'in doğum hikayesini, usta sanatçı Müjdat Gezen'in ilk kuklalarını, babasının terzi dükkanında ve ilkokulda yaşadıklarını çok güzel bir dille anlatan Akın, etnik kimlik kavgasının anlamsızlığına ve tehlikelerine dikkat çekti. Akın, "Yurt dışında veya içinde bana nerelisin diye sorduklarında, 'Hititliyim hem de içinden’ diye yanıt veriyorum. Şok oluyorlar. Çünkü dünyadaki tüm uygarlığın merkezinin Anadolu sınırları içinde olduğunu anlatmaya gerek yok. Hepimiz Hititliyiz" dedi.

ÇYDD bünyesinde eğitim alan öğrencilerin gösteri sonunda çiçek vererek teşekkür ettiği Akın, ardından hayranları için kitaplarını imzaladı.



YA(İÖ/İD)