Aliağa Ticaret Odası Toplantı Salonu'nda saat 13.30'da yapılması planlanan ÇED toplantısı için, termik santral karşıtları eylem için 2.5 saat önceden toplanmaya başladı. Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu'nun öncülük ettiği eyleme, Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP), Greenpeace, İzmir Kent Konseyleri Birliği gibi birçok kurumun yanı sıra aralarında 1990’lı yıllardaki Termik santral eylemlerinin öncülerinden CHP’li Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Foça eski Belediye Başkanı Nihat Dirim, CHP İzmir eski Milletvekili Kemal Anadol ve CHP’li Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Petrol İş Sendikası Şube yöneticileri ve muhtarlarında aralarında bulunduğu yaklaşık 300 kişi katıldı.

ALKIŞ VE DÜDÜKLÜ PROTESTO

Toplantının başlamasına 30 dakika kala alkış ve düdüklerle giren çevreciler, termik santrale tepkilerini, 'Termik santral istemiyoruz', 'Termik santral ölüm kusacak', 'Rüzgar, güneş bize yeter' sloganlarıyla haykırdı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdür Yardımcısı Şafak Özket başkanlığındaki ÇED komisyonu, halkın protestosu nedeniyle toplantının yapılamayacağını belirtip, toplantı salonunu terketti. Arbede büyümeden yatıştırılırken, CHP’li Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, ÇED toplantısının yapılmadığına dair tutanak imzalanana kadar, toplantının yapılacağı salondan ayrılmayacaklarını söyledi. Termik santral karşıtları 1.5 saat bina önünde ve toplantı salonunda bekleyişlerini sürdürdü. Çevreciler bekleme sırasında sloganlar atarak protestolara devam ettiler. Gençlerden oluşan mini orkestra Kazım Koyuncu şarkılarını termik santral sorununa uyarlayarak söyledi.

TUTANAK TUTULDU

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdür Yardımcısı Şafak Özket başkanlığındaki komisyon, Kaymakamlık’a geçip, ÇED toplantısını yapılacağı ortam oluşmadığı için tutanak tuttu. tutanak düzenlendiği bilgisi alana ulaştıktan sonra yapılan açıklama alkışlar arasında dinlendi.

Eylemin amacına ulaştığını açıklayan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven ve Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin yaptıkları konuşmalarda halkın 'hayır' demesi nedeniyle toplantının yapılamadığını ve bunun tutanakla tescil edildiğini belirttiler. Menemen Kent Konseyi Başkanı avukat Bahadır İnanlı’da halkın istemediği hiçbir şeyin yapılamayacağını belirterek katılımcıların mücadeleden vazgeçmemesi ve 6 Mayıs’ta Aliağa Cumhuriyet Meydanında yapılacak büyük mitinge herkesin katılması çağrısı yaptı. Eyleme katılan çevreci ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri 6 Mayıs’ta Cumhuriyet Meydanı’nda geniş katılımlı eylem için sözleştikten sonra sessizce dağıldı. 



ŞA,SG (İÖ/RT)

==KUTU== 

MUHTARLARA FRANSA'YA GÖTÜRME SÖZÜ İDDİASI

PETKİM yönetimi önceki gün Aliağa'da bulunan köy ve mahallelerin muhtarlarıyla bir araya geldi. Basının alınmadığı ve 32 muhtarın katıldığı toplantıda, PETKİM yönetiminin, muhtarlardan, yapılması planlanan termik santrali övüp, karşı çıkmamalarını isteyip, karşılığında aileleriyle birlikte Fransa'ya götürüp, oradaki örneklerini gezme teklifi yaptığı iddia edildi. Bu teklifinin muhtarlar tarafından reddedildiğini ifade eden PETKİM’in bulunduğu Siteler Mahallesi Muhtarı Sedat Okşar “Ancak, biz Petkim’in kuruluş yıldönümünde belirttiğimiz gibi işe alımlarda Aliağalılara öncelik verilmesi taleplerimizi yineleyerek toplantıdan ayrıldık” dedi.