Madenli Beldesi’ndeki Öksüzler Çay Fabrikası, yaş çayın bedellerini ilginç bir yöntemle ödüyor. Fabrika sahibi Mehmet Öksüz’ün başlattığı uygulama ile kilosu 75 kuruşa alınan yaş çayın tutarının yarısı peşin para ile ödeniyor. Diğer yarısının tutarı kadar da yağ, makarna, un ve şeker gibi ürünleri veriliyor. Örnek olarak 1 ton yaş çay satan üretici, yarısının tutarı olan 375 lirayı peşin olarak alıyor, kalan 375 lira karşılığında da istediği gıda ürününü alabiliyor. Üreticilere gıda ürünlerinin yanı sıra kömür, mobilya ve inşaat malzemeleri seçeneği de sunuluyor.

Sattığı çayın tamamını peşin para olarak almak isteyen üreticilere ise kiloda 5 ya da 10 kuruş eksik ödeme yapılıyor. Memnun görünen bazı üreticiler, “Gıdalar maddeleri uygun fiyata veriliyor. Şehre inip alış veriş yapmaktan kurtuluyoruz” dediler.

PEŞİN PARA DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR

İşletme Müdürü İsmail Şişman da, yaş çay karşılığında üreticilere ödeme seçenekleri sunduklarını belirterek, “Yarısı peşin para, yarısı kuru çay; yarısı peşin para, yarısı gıda veya isteyene hepsi peşin para ancak bir miktar düşük oluyor. Üreticilerimiz hangisini tercih ediyorsa alacaklarını o şekilde tahsil ediyor. Değişik gıda ürünleri alma imkanı sunuyoruz. Bunların arasında fasulye, mercimek, yağ, makarna ve un gibi gıdalar var. İlk çay sürgününde genellikle kumanyaya karşı ilgi olmuyor. Genelde son sürgünlerde kumayna tercih ediliyor. Üreticilerimiz uygulamadan memnun. Ancak tabi ki peşin para daha fazla tercihe diliyor” diye konuştu.

YAŞ ÇAY TABAN FİYATI 1 LİRA 10 KURUŞ OLARAK AÇIKLAMIŞTI

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu yıl çay çayın taban fiyatını 1 lira 10 kuruş olarak açıklamıştı. ÇAYKUR, bu fiyattan üreticilerinden çay alırken özel sektör kuruluşları 60 kuruş ile 90 kuruş arasında değişen fiyatlarda üreticilerden yaş çay satın alıyor. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yıllık ortalama 1 milyon 200 bin ton yaş çay hasadının yarısını 47 fabrikası bulunan ÇAYKUR, diğer yarısını ise sayıları 300 civarında olan özel sektör kuruluşları alıyor. 1 milyon 200 bin ton yaş çay karşılığında ise yılda ortalama 220 bin ton dolayında kuru çay üretimi gerçekleştiriliyor.