Karadeniz fıkralarına konu olabilecek olay Rize'nin Alipaşa Köyü'nde yaşandı. Çaykur'dan emekli olan mobilya ustası Mustafa Yenigün, kendisine kayık yapmaya karar verdi. Daha önce de sahil kenarında kayık yapan ancak başkalarının müdahalelerinden rahatsızlık duyan Yenigün, "Herkes akıl verip işime karışıyor" diyerek kayığı sahilden 1 kilometre içeride, denizi yukarıdan gören iki katlı evinin terasında yapmaya başladı. “Çırağım” dediği eşi Ayten Yenigün'ün de yardım ettiği Mustafa Yenigün, kayığın yapımını 2 ayda bitirdi.

Çatıdaki 5 metre boyunda, 60 santimetre eninde ve yaklaşık yarım ton ağırlığındaki kayık çevreden fark edilir hale geldi. Ancak Yenigün, tamamladığı kayığı araç yoluna 50 metre mesafedeki evinin teras katından aşağıya nasıl indireceğini hesaplamadı. Kayık bittikten sonra bunu düşünmeye başlayan Yenigün’ün aklına İstanbul’un fethi sırasında Fatih Sultan Mehmet’in gemileri karadan yürütmesi geldi.

KÖYLÜLERİ YARDIMA ÇAĞIRDI

Yenigün’ün terastaki kayığı için yakınları ve köy halkı seferber oldu, kadın-erkek yaklaşık 30 kişi yardıma geldi. Önce teras kat ile yamaç arasında, ardından da kayığın yürütüleceği patika yolda ahşap platformlar kuruldu. Daha sonra çatıdaki kayık, itilerek platformlar üzerinden kaydırılmaya başlandı. Bu sırada Mustafa Yenigün’ün eşi Ayten Yenigün, tarladan geçirilen kayığın ekili sebzelere zarar vermemesi için çaba harcadı. Kimi zaman zorlanan köylüler, yaklaşık 2 saatlik çalışmanın ardından kayığı 50 metrelik patika yolun ardından kamyona yükledi. Kamyonla Alipaşa Köyü balıkçı barınağına indirilen kayık, boyanıp motoru takıldıktan sonra denize indirilecek.

İNDİRMESİ ZOR OLDU, BİR DAHA ÇATIDA KAYIK YAPMAM

Mustafa Yenigün, kayığı indirirken çok yorulduğunu belirterek, “ Barınakta kayık yaparken herkes işime karıştı, akıl verdi. 2 ayda çatıda kayığı yaptım, karışanım da olmadı. İndirmesi sırasında komşularım yardıma geldi. İdirmesi zor oldu. Bir daha çatıda kayık yapmam” dedi. Yardımına koşan komşuları da, Mustafa Yenigün’ün zoru sevdiğini söyledi.