Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleşen İran-5+1 nükleer görüşmelerinin sonunda bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısından önce, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temcilcisi Catherine Ashton ile İran heyeti adına görüşmelere katılan Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ile biraraya geldi. İkili görüşmenin sona ermesinin ardından 5+1 ülkeleriyle İran arasında toplu görüşmelere geçildi. Bu görüşmelerin sona ermesinin ardından ise, Catherine Ashton bir basın toplantısı düzenledi.

ASHTON BEYAZ ŞAL TERCİH ETTİ


Ashton'ın geçen yıl 21-22 Ocak'ta İstanbul'da yapılan nükleer müzakerelerdeki gibi ceket ve bluz tercih etmesi dikkat çekti. Ancak Ashton geçen yıldan farklı olarak basın toplantısında ve görüşmelerde beyaz bir şal kullandı. Arada sırada şalını düzelten Ashton, basın toplantısı boyunca şalını çıkarmadı.

"ADIM ADIM VE MÜTEKABİLİYET ÇERÇEVESİNDE MUTABIK KALDIK"


Ashton, basın toplantısındaki konuşmasında, tarafların Türkiye'ye bu toplantıya ev sahipliği yaptığı için teşekkür ettiğini belirtti. Ashton görüşmeleri "Yapıcı ve yararlı olmuştur ve bir süre önce İran ile yaptığımız mektup teatisine uygun olmuştur" sözleriyle özetledi. Ashton, "Aldığımız mutabakat uyarınca, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi anlaşması çerçevesinde alınan bütün yükümlülüklerin İran tarafından yerine getirilmesi ve İran'ın nükleer enerjiyi barışçıl amaçlarla kullanması konusunda mutabık kalındı. Güven artırıcı önlemler almaya ve İran'ın bütün uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlayacağımızı tartıştık. Biz adım adım yaklaşım ve mütekabiliyet çerçevesinde mutabık kaldık. Bu adımlar kapsamlı müzakereler sonucunda bizi çözüme götürecektir. Bu da uluslararası camianın İran'daki programın tamamen barışçıl amaçlı kullanılacağını gösterecektir. 23 Mayıs' ta Bağdat'ta yeniden toplanacağız. Bu görüşmeden önce temsilcilerimiz yeniden biraraya gelecek" dedi.

"İRAN ULUSLARARASI TAAHHÜTLERİNE UYMALIDIR"


Ashton konuşmasını ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Görüşmelerde İran'ın yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyuma ulaşmasının gündeme gelip gelmediği sorusuna "Bugün çok açık bir hedefle çalıştık. Biz şunu öğrenmek istiyorduk. Acaba İran sürdürülebilir bir süreçte ilerlemeye razı mı ? Bunu teyit etmeye çalıştık. Görüşmelerimizde ileriye doğru ne gibi adımlar atılacağını tartıştık ve çalışmalarımızın çerçevesini nasıl saptayacağımızı ne zaman toplanacağımızı konuştuk. Bu sürecin ilerleyebilmesi için neler yapılabilir ve bunun başarı kriterleri ne olabilir bunun sizinle tartışamam" yanıtını verdi. Ashton, İran'ın zenginleştirilmiş uranyumunun yüzde 3'te kalması ve müeyyideler konusuyla ilgili bir soruyu da yanıtladı. Ashton, "Nükleer silahların yaygınlaşmasının önlenmesi anlaşması bizim temel dileğimizdir. İran uluslararası taahhütlerine uymalıdır. Bu süreçte mütekabiliyet sürecin ayrılmaz bir parçası olacaktır. Tabii ki İran'ın sivil amaçlı nükleer enerji programlarına sahip olma hakkı vardır. Bugün ile 23 Mayıs arasında uzmanlar bunlar üzerinde çalışacak. Ne gibi adımlar atılacak ve güven nasıl tesis edilecek bunlar konuşulacak" dedi.

" BAĞDAT'TA NÜKLEER PROGRAM ELE ALINACAK "


Ashton bir gazetecinin 23 Mayıs'ta Irak'ın başkenti Bağdat'ta yapılacak toplantıda özel bir gündem olup olmayacağı sorusuna da yanıt verdi. Ashton, "Nükleer program ele alınacak. Daha önce bu konuda kesin bir taahhüt elde etmek zor olmuştu. Biz ileriye dönük çalışmaların çerçevesini düzenlemeye çaılışıyoruz. Biz doktor Celili ile yaptığımız görüşmelerde gayet açık konuştuk. Amaç somut bir şekilde ilerleyebilmek. Biz sürdürülebilir bir süreç istiyorsak, o zaman belli bir zemini kurmamız gerekiyor. Hepimizin bunu yapması gerekiyor. İkinci olarak şunda mutabıkız ki hepimiz bu konuda ciddiyiz" dedi. Bağdat'ta 23 Mayıs'ta yapılacak görüşmelere de değinen Ashton, "Somut ve pratik adımlar üzerinde odaklanmayı bekliyoruz. Bu birkaç hafta içinde bunun da temelleri atılacak. Uluslararası camianın güvenini kazanmak lazım, ne gibi yükümlülükler yerine getirilecek ve bu ruh içinde nasıl hareket edilecek, Bağdat'ta bu çerçevede görüşme yapılacak " şeklinde konuştu. Ashton daha sonra salondan ayrıldı.


PÇK-ÖA (TT) (FOTOĞRAF)