Avukat Tanır yaptığı yazılı açıklamada, müvekkilinin geçen 10 Şubat'ta başlayan tutukluluk sürecinin en ufak bir gelişme olmadan devam ettiğini söyledi. Müvekkiliyle birlikte toplam 5 kişinin tutuklandığı soruşturmada, geçen temmuz'da Adana 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'ne bir iddianame verildiğini, ancak aynı gün dosyanın tekrar soruşturma savcılığına iade edildiğini belirten Avukat Tanır şöyle dedi:

"7 aydır davanın açılmaması nedeniyle müvekkilim hem psikolojik, hem de bedenen kötü günler geçirmektedir. Müvekkilimin, iddia edilen suçla ilgili malvarlığına tedbir konulmuş ve devlet memuru olmasına, kanunda bu konuda açık hüküm bulunmasına rağmen maaşının 2/3 lük bölümü bu süreçte ödenmemiştir. Müvekkil ve ailesi adeta ölüme terk edilmiş, toplumdan dışlanmıştır."

'MÜVEKKİLİM ARAP ALEVİSİDİR'

Ö.S.'nin MİT'den Gümrük Müdürlüğü'ne atandığını, aynı soruşturma kapsamında MİT personeline soruşturma izni verilmezken, müvekkili için yapılan istemin ardından 24 saat geçmeden soruşturma izni verildiğini öne süren Avukat Tanır şunları söyledi:

"Müvekkilimi diğer izin istenilen kişilerden ayıran tek özellik etnik kökenidir. Müvekkilim Arap Alevisi'dir. Esasen şu anda bu dosyadan tutuklu bulunanların tamamının da ortak özellikleri budur. Sayın soruşturma savcısının bizatihi bana verdiği bazı bilgileri aynen müvekkilime aktarmama rağmen, özellikle de bayramdan önce iddianamenin mutlaka yeni kurulan TMK 10'uncu maddesi ile görevli mahkemeye açılacağını, en kötü ihtimalle de Ramazan Bayramı'ndan hemen sonraki günlerde davanın açılacağı vurgusu yapması üzerine müvekkil ve ben yeniden umutlandık. Ancak sayın savcının bu kez de izne gittiğini öğrendik. Bir kez daha yıkılan müvekkil ve onunla beraber aynı dosyadan cezaevinde tutuklu bulunan 4 kişinin nasıl haksız bir muameleye uğradığı izahtan vareste bir olgudur. Hükümetin çıkartıp yürürlüğe koyduğu 3'üncü yargı paketi, adaletin işbu dava açısından yavaşlamasından başka bir işe yaramamış ve halen matbu, gerekçesiz tutuklama kararları verilmiştir. Dosyanın yalnızca 3 ay gizli kalabileceği hususu da daha önce reklam edilen ve basına dağıtılan metinden çıkartıldığından 'eski tas eski hamam' durumundan bile geriye gidilmiştir."

5 KİŞİ TUTUKLU

'Siyasi casusluk' iddiasıyla yürütülen soruşturmada eski MİT görevlisi Ö.S. ile sivil şahıslar S.A.K., M.A., Y.N. ve M.N.'nin tutuklanmasının ardından, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgisi olduğu değerlendirilen 11 MİT mensubu için geçen 20 Şubat'ta Başbakanlık'tan soruşturma izni istendiğini duyurmuş, ancak izin verilmemişti.



DHA(OA/COŞ)