İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne, 2009 yılında e-posta ile gelen ihbar sonrasında başlatılan soruşturma, muvazzaf askerlere kadar uzanan fuhuş, şantaj, tehdit, casusluk operasyonuna dönüşmüştü. Yaklaşık iki yıl süren araştırmaların ardından Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin düzenlendiği operasyonun ilk dalgasında, askeri belgelerin evlerinde çıktığı şebekenin fuhuş kanadı lideri olduğu öne sürülen, Denizli Pamukkale Üniversitesi öğrencisi 25 yaşındaki N.K. ile Marmaris'teki marinanın sahibi işadamı B.Ö. tutuklandı. Devam eden soruşturmada, daha sonra N.K.'ye bağlı olarak askerleri tuzağa düşürmekte kullanılan eskort kadınlar ile üzerinde 'gizli', 'çok gizli' ve 'kişiye özel' ibarelerinin bulunduğu, askeri uçakların konumlarını, radarların yerlerini gösteren belgeleri sızdıran muvazzaf askerler gözaltına alındı, bazıları tutuklandı.

6'NCI DALGA OPERASYONDA TUTUKLANAN OLMADI

Casusluk soruşturmasında geçen cumartesi günü yapılan 6'ncı dalga operasyonda 40 muvazzaf asker gözaltına alındı. Şüphelilerden 25'i aynı gün, 15'i de dün sevk edildikleri adliyede savcıya verdikleri ifade sonrasında tutuksuz yargıanmak üzere serbest bırakıldı.

SERBEST KALANLARDAN 3'Ü DAHA TUTUKLANDI

Bu arada geçen cuma günü yapılan operasyonun 5'inci dalgasında gözaltına alınan 14 muvazzaf asker, adliyeye sevk edildikleri gün, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 250'nci maddesinde yapılan değişikliğin onaylanması üzerine, özel yetkili mahkeme tarafından, görevlizlik kararıyla serbest bırakıldı. Ancak Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun, yeni mahkemeler kuruluncaya kadar özel yetkili mahkemelerin görevlerine devam edeceğini açıklanması üzerine serbest bırakılan bu 14 muvazzaf asker hakkında tekrar yakalama kararı çıkartıldı. Cumartesi günü teslim olan 4 asker, bugün de 3 asker tutuklandı. Böylece operasyon kapsamında tutuklu muvazzaf asker sayısı 51'e yükseldi. Toplam tutuklu sayısı ise 85'e çıktı.



TY(AÖ/SS)