'Deniz Kaplumbağalarının Rehabilite Edilmesi ve Sağlığına Kavuşturulması' programı çerçevesinde, Mersin Deniz Kaplumbağalarını Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tören düzenlendi. Törene, Mersin Valisi Hasan Basri Gözüloğlu, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, Orman ve Su İşleri 7’nci Bölge Müdürü Etem Boz, Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene ile çok sayıda davetli katıldı. Törende ilk olarak konuşan Orman ve Su İşleri 7’nci Bölge Müdürü Etem Boz, geçtiğimiz yıl faaliyete geçen merkezin uluslararası sözleşmeler gereği nesli tükenmekte olan koruma altındaki caretta caretta ile cholonia mydasların tedavi, bakımlarını yaptığını belirterek, yaşam döngülerine katkı verdiğini dile getirdi.

Mersin Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Suha Aydın ise, nesli tükenmekte olan caretta caretta ile cholonia mydasların korunması için üniversite olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını, ancak balıkçıların ve vatandaşların da daha dikkatli olmasını istedi.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu, otçul deniz kaplumbağalarının yüzde 2'sinin Mersin'de yaşadığının ifade ederek, dünyanın en özel ve güzel kaplumbağalarının hayata merhaba dediği ve denizle buluştuğu alanların Akdeniz kumsalları olduğuna dikkat çekti. Vali Güzeloğlu, dünyanın doğal mirası içinde yer alan hayvan ve canlı varlığı açısından önemli olan deniz kaplumbağalarının sorumluluk içerisinde sahiplenilerek tedavilerinin gerçekleştirilmesinin ardından doğal yaşama döndürülmesi duygusunun Mersin'de hissedilmesinden dolayı mutlu olduğunu kaydederek, "Mersin'deki doğal hayatın korunması sadece su ve deniz canlıları ile sınırlı değildir. Torosların derin doğasında insanı ve doğa severleri kucaklayarak keşfedilmeyi bekleyen güzellikleri barındıran Mersin, bir boyutla tanımlanamayacak kadar zengin bir kenttir. İlimizin kamu kurum kuruluşları, sivil toplum örgütleri ile vatandaşlarımızın bu sorumlulukla Mersin'e bakmalarını ve başarı öykülerini her alanda yazmalarını bekliyorum. Öte yandan hayvanlarla ortak yaşam alanı içerisinde bulunduğumuz olgusunu kavraması gereken vatandaşlarımız gereken özveriyi göstermeli ve hayvanların ilimize değer kattıklarını algılamalıdır" dedi.

Daha sonra ise Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene yapılan çalışmalar hakkında kısa bir bilgi verdi. Konuşmaların ardından Orman ve Su İşleri 7'nci Bölge Müdürü Etem Boz ile Mersin Üniversitesi Rektörü Süha Aydın, Vali Güzeloğlu’na hayvanların korunmasına yönelik yaptığı katkılar nedeniyle ‘Teşekkür Plaketi’ verdi. Ardından Vali Güzeloğlu da, carettaların korunmasında emeği geçen yetkililere birer plaket verdi.

Daha sonra tedavileri tamamlanan 'Yeşilim ve Karetta' isimli deniz kaplumbağaları yuvalarından uzmanların yardımı ile çıkartılan 18 caretta caretta yavrusu Vali Güzeloğlu ve törene katılanlar tarafından denize bırakıldı. Kaplumbağaların denize ulaşma anı vatandaşların da katılımı ile keyifli dakikaların yaşanmasına neden oldu. Kaplumbağaların denize ulaşmasının ardından Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene 'Yeşilim ve Karetta' adı verilen deniz kaplumbağaları merkezde yaklaşık bir yıldır tedavi gördüğünü dile getirirken, yuvalarından çıkamayan 18 yavrunun kendileri tarafından çıkartılarak denize ulaştırıldığını söyledi.

 

ME (ME/SÜ/RT)