Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu'nca Bern Sözleşmesi gereğince korumakla yükümlü olunan Caretta Caretta'ların yumurtlama dönemi olması nedeniyle Akdeniz kıyılarındaki tatilcilere çağrıda bulunuldu. Antalya'da toplam 9 sahilde ve Olimpos- Çıralı'ya bağlı 5 küçük koyda yumurtalarını bırakan Caretta Caretta'ların Göynük kumsallarına da yumurtalarını bırakmak için gelmeye başladıklarını açıklayan platform sözcüsü Hediye Gündüz, Göynük'te 9 Caretta Caretta yuvasının koruma altına alındığını kaydetti.

Akdeniz sahillerinin tamamını yumurtlamak için kullanan Caretta Carettalar için 'önemli alan' olarak kabul edilmediğine değinen Hediye Gündüz, göz ardı edilen sahillerin Caretta Caretta'lar açısından ne yazık ki tehlikeye çok açık olduğunu ifade etti.

Bu alanlardan birinin de Göynük sahili olduğunu belirten Gündüz, şunları söyledi:

“Sahilde Caretta Carettalar'ın yumurta bıraktığını bilemeyen halk, özel olarak belirlenmemiş yumurtlama alanlarına (yuvalar) bilmeden zarar veriyor. Yumurtlamak için geceyi seçen Caretta Carettalar, yumurtalarını bırakmak için sahile çıkmakta çok sıkıntı çekiyor. Sahildeki şezlonglara sıkışan, ışıktan dolayı sahilden çok içeriye çalılık ormanlık alana girmekte zorlanan hayvanlar, geri dönerken de ciddi sıkıntılar yaşıyorlar."

YUVALARI BELİRLENDİ

Bu korumasız ve savunmasız durumu Göynük sahilinde gören platform gönüllüleri geceleri yumurtlamaya gelen Caretta Caretta'ları izleyerek yuvaları belirledi. Kumsalı kullananlar için de farkındalık yaratmak isteyen platform gönüllüleri Göynük'te 9 Caretta Caretta yuvasını korumaya aldı.

VALİLİĞE BAŞVURU

Gönüllüler ayrıca, Antalya Valiliği'ne de bir dilekçe ile başvurarak yuvaların korunması ve Türkiye'deki yıllık Caretta Caretta yuvalama sayılarına Göynük'teki yuvaların da eklenmesi ve bakanlık kanalıyla Bern Sözleşmesi koordinasyonuna iletilmesi talebinde bulundu.

YUMURTLAMA ALANLARI

Caretta Caretta'ların Türkiye'deki yumurtlama alanlarının Ekincik, Dalyan, Dalaman- Sarıgerme, Fethiye-Çalış Kumsalı, Patara, Kale, Kumluca, Olympos- Çıralı, Tekirova, Belek, Kızılot, Demirtaş, Gazipaşa, Anamur, Göksu Deltası, Alata, Kazanlı, Akyatan, Yumurtaklık ve Samandağ sahilleri olduğu belirtildi.



MÇ(SU/BT)