Hacettepe Üniversitesi Jeoloji mühendisliği bölümü mezunu, müzisyen, besteci, doğa rehberi Adanalı Hakkı Çopuroğlu ile İTÜ Mimarlık Fakültesi mezunu şair, ressam, tv program yapımcısı ve sunucu Amasyalı Nurşen Aslan Çopuroğlu, Grup Doğayla Barış bünyesinde çeşitli çalışmalara katıldı.

YÖNETMEN ÖLDÜ, KLİP ÇEKİMİ DURDU

2006 yılında Caretta Carettalarla ilgili bir şarkı hazırlayan ve bir klip çekmek isteyen çift, yönetmen Fehmi Tırpan ile anlaştı. Klip için çekimlere başladıkları sırada yönetmen Tırpan’ın (49) akciğer kanserinden vefatı üzerine projeyi rafa kaldıran çift, geçen ay bir Caretta Caretta’nın işkence yapılarak öldürülmesinin ardından yeniden harekete geçti. Klibi kendi imkanlarıyla tamamlayan çift sosyal paylaşım sitesi Youtube’a koydu. Çift, Marmaris’in Kızkumu ile Orhaniye Köyü’nde şarkılarını DHA kamerasına seslendirdi. 

"YEŞİL KAPLUMBAĞA ÖLÜNCE HAREKETE GEÇTİK"

Nurşen Aslan Çopuroğlu, deniz kaplumbağalarının dünyada nesli tehdit altında olan türler arasında bulunduğunu belirtti. Bu tehdide farklı bir yönden dikkat çekmek amacıyla, sözü ve müziği eşi Hakkı Çopuroğlu’na ait olan “Caretta Caretta” şarkısını yaptıklarını kaydeden Çopuroğlu, “2006 yılında 100 gün boyunca Carettaların yuva yaptığı kumsallarda inceleme ve araştırma gezisi yaparken çektiğimiz bolca görsellerden bir klip hazırladık. Fakat yönetmenimiz ölünce bunu askıya almıştık. Marmaris sahilinde hunharca işkence yaparak öldürülen yeşil kaplumbağa bizi çok etkiledi. Suskunluğumuzu bozduk ve klibin montaj çalışmalarını tamamlayıp halkımızla paylaşalım diyerek Youtube’ye koyduk” dedi.

ŞARKIDA HAYVANLAR KENDİNİ ANLATIYOR

Hakkı Çopuroğlu da, olaya daha değişik yönden yaklaşarak Caretta Carettaları aslında balıkçıların koruması gerektiğine dikkat çekmek istediklerini söyledi. “Bu şarkımız hayvanların kendisini anlattığı şekliyle ülkemizde belki tek. ’Ağzımız var dilimiz yok, paramız yok pulumuz yok. Başka gidecek yerimiz yok. Ey insanlar duyun bizi. Yok etmeyin neslimizi’ diyerek bu şekilde kendisini anlatıyor. Deniz kaplumbağalarının en önemli özelliklerinden birisi, plankton ve balık yumurtalarını yiyen denizanalarını bol miktarda yok ederek balık popülasyonu korumasıdır. Balıkçılar da bunu belki bilmiyor olabilirler ama öğrensinler ve onları korusunlar. Ayrıca denizde beslenip karada yumurtlamaları nedeniyle denizden karaya yaşam için önemli olan bir takım elementlerin taşınmasında önemli rol oynarlar. Bunun bilincinde olarak zaten az kalmış olan bu canlıları korumamız gerekir. Ayrıca bu hayvanlar yumurtladığı sahilden başka bir yere de gitmiyor” dedi.