Geçen salı günü akşam saatlerinde başlayıp 2 gündür etkili olan kar yağışı ve tipi, Çankırı’da günlük yaşamı felç ederken bir de can kaybı meydana geldi. Orta İlçesi’nde 86 yaşındaki Muharrem Çelik, evinin demiri olmayan balkonundaki karları temizlemek isterken ayağının kayması sonucu yere düştü. Ağır yaralı halde Orta Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Çelik, kurtarılamadı.

Korgun İlçesi’ndeki Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Atlas Akü Fabrikası'nın ise biriken yoğun kardan çatısı çöktü. Ayrıca Eldivan yolu üzerinde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hayrettin Çelikten tarafından yeni yaptırılan bir tesisin çatısı da yine aynı nedenle çöktü. Vali Vahdettin Özcan, fabrikada incelemelerde bulunarak fabrika sahibi Hayrettin Çelikten’den bilgi aldı.

Yoğun kar yaığışı ve tipi, ulaşımı da durma noktasına getirdi. İl Özel İdaresi'ne bağlı 2 kar makinesi, 12 grayder, 6 kamyon, 4 dozer ve 24 ekip yoğun tempoda çalışıp, yolları açmaya çalışıyor. Ekipler tarafından açılan yolların birkaç saat sonra tipi nedeniyle tekrar kapanması, çalışmaların güçlükle sürdürülmesine neden oluyor.

Çankırı- Ankara, Çankırı- Ilgaz- Kastamonu yolunda karayolları ekipleri sürekli çalışarak yolu açık tutmaya çalışırken, gece saatlerinde buzlanma nedeniyle ulaşım güçlükle sağlanıyor. Çerkeş- Kızılcahamam ve Kızılırmak- Sungurlu arasında da ulaşım zaman zaman sekteye uğruyor. Kızılırmak ilçesinde 35 köyün suları donarken, sıkıntı yaşandığı belirtildi. Köylülerin su ihtiyacını kazanlara doldurdukları karları soba üzerinde ısıtıp suya dönüştürerek karşıladıkları öğrenildi.

Çankırı kent merkezinde de belediye ekipleri 24 saat vardiya sistemi ile yolları sürekli açık tutuyor. Yoğun kar nedeniyle Çankırı’nın Çerkeş, Orta, Şabanözü ve Bayramören İlçelerinde bugün okullar tatil edildi.

FABRİKALAR TUZ YETİŞTİREMİYOR

Dünyanın en büyük kaya tuzu rezervlerine sahip Çankırı’da kaya tuzu üreten fabrikalar son haftalarda Türkiye’nin muhtelif bölgelerindeki belediyeler ve karayollarından gelen tuz talebini karşılamakta zorlanıyor. Çan- Kaya Tuz A.Ş. yetkilisi Mustafa Yavuz, yoğun kar yağışının haftalardır devam etmesi ile aşırı bir tuz talebi ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "Madenden tuz çıkarmakta ve sevkiyatta sıkıntı yaşıyoruz. Geçen yıllara oranla yoğun bir talep var. Son bir ayda 15 bin ton tuzu farklı bölgelere gönderdik. Talepleri karşılayamıyoruz" diye konuştu.

Bu arada tuz yüklü bir TIR, Çankırı- Ilgaz arasındaki İndağı Mevkii'nde devrildi ve bir süre yolun kapanmasına neden oldu.