Çalıştayın dünkü açılışında konuşan Vali Vahdettin Özcan, tuzun Çankırı’daki en önemli yeraltı zenginliklerinden birisi olduğunu belirterek, "Milyon yıllar öncesinde oluşmuş ve günümüze kadar gelmiş olan kaya tuzunun çıkartılması suretiyle oluşan mağara, ilginç ve görkemli yapısı ile her türlü ziyaretçinin ilgisini çekmekte, görenleri kendisine hayran etmektedir. İlimizin turizm potansiyeli içerisinde önemli bir konumu bulunan Tuz Mağarası, yaklaşık 5000 yıldır yararlanıldığı tahmin edilen yurdumuzun en büyük kaya tuzu rezervlerinin bulunduğu yörede yer almaktadır. Çalıştay sonucunda ortaya çıkacak raporlar ve öneriler dikkate alınarak kaya tuzunun farklı alanlarda kullanımına ve madenin turizme açılması için gerekli çalışmalara başlanacak" dedi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş da konuşmasında, üniversite olarak Çankırı’nın tüm zenginliklerinin bilimsel olarak incelenmesi ve değerlendirilmesi için üniversite olarak üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını söyledi. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Genel Sekreteri Hüseyin Şen ise ajans olarak sorumlu oldukları bölgelerin yerel kaynaklarının en verimli ve bölgeye katma değer kazandıracak şekilde kullanımı için destek sağlamanın görevleri olduğunu belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından 'Dünden bugüne Tuz Çalışmaları' başlığı altında Çankırı Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ethem Yenigürbüz ile Maden Tetkik Arama (MTA) Hammaddeler Etüd Koordinatörü Mustafa Kırıkoğlu, Endüstriyel Uygulamalar konusunda Yrd. Doç. Dr. Serhat Döker ile Hasan Akgüç ve Erol Acer sunum yaptılar. Çalıştayın Güzel Sanatlar Uygulamaları bölümünde heykeltıraş Doç. Dr. Sait Rüstem ile Yrd. Doç. Dr. Berna Kaya Okan, Sağlık Uygulamaları başlığı altında da Prof. Dr. Hanım Halilova ile Zülfikar Yusifov sunumlarını yaptı.

Çalıştayın son sunumunu ise Turizm Uygulamaları alanında Prof. Dr.İbrahim Demirtaş ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Karatatar gerçekleştirdi. İlk gün sunumlarının ardından katılımcılar Tuz Mağarasına giderek Maden Mühendisi Süphan Yaşar’dan mağaradaki çalışmalar hakkında bilgi aldılar.

Bugün ikinci günde ise Karatekin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabit Erşahin ile Prof. Dr. Ahmet Yartaşı moderatörlüğünde SWOT (Strength Weakness OpportunityThreat) Analizi Grup Çalışması yapıldı. Gün boyu süren grup çalışmalarında kaza tuzu ve tuz mağarasının endüstriyel uygulamalar, sağlık uygulamaları, turizm ve güzel sanatlar uygulamaları başlıklarında güçlü yönleri, zayıf yönleri, fırsat ve tehdit yönleri tartışıldı.

Çalıştayın sonunda bir değerlendirme yapan KUZKA Genel Sekreteri Hüseyin Şen, iki gün süreyle çok verimli bir çalışma yapıldığını ve kaya tuzunun tüm yönleriyle ilk kez ele alındığını, sonuçların bir kitap haline getirileceğini söyledi. Programın sonunda ise sunumlarını gerçekleştiren uzmanlara plaketleri takdim edildi. Program, hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.